Регистрация

Хапнете балансирано в Световния ден на диабета

14 Nov 2018   /   nina123   /   Видяна: 1390
Хапнете балансирано в Световния ден на диабета

Намаляването на животинските мазнини, тежките въглехидрати и газираните напитки предпазва от диабет тип 2.

 

14-и ноември е обявен за Световен ден на диабета и всяка година на тази дата български и международни организации обсипват със съвети как да се предпазваме от коварната болест. Експертите са единодушни, че балансираното хранене и ежедневната физическа активност са в основата на превенцията от „захарната болест“.

 

Как да се храним за предпазване от диабет? Всеки човек има специфичен метаболизъм и конкретни нужди от различни нутриенти, които трябва да бъдат задоволявани, за да работи тялото по правилен начин. Има храни, които обаче не носят никакви ползи за организма. Това са пакетираните сокове и снаксове, газираните напитки, бялата захар, бялото брашно, прекомерните количества животински мазнини и алкохол. Превенцията от коварната болест изисква да се откажете от тези продукти или да сведете консумацията им до минимум.

 

Полезни заместители на вредните продукти. Заместете сладкишите с плодове, захарта с натурален пчелен мед, хляба с варива и семена, соковете от кутии с фрешове, а мазното месо с по-сухо. Ето, вече сте направили първата крачка към по-доброто си здраве. Следва да минимизирате консумацията на пълномаслено сирене и кашкавал, яйчен жълтък, спиртни напитки, лющен ориз, пържени храни. На финала – разхождайте се всеки ден и оставете на стомаха си поне два часа време между вечерята и лягането.

 

Кои храни пазят от диабет? Най-добрите борци с потенциалната болест са зелените листни зеленчуци. Препоръчва се също печена риба, яйчен белтък, маслини, лимонов сок. Грилованите тиквички, ряпа, патладжан в умерени количества, гъби също ще допринесат в превенцията. Ако нямате наследствена обремененост и нивата на кръвната ви захар са в норма, можете да включите в менюто си 2-3 порции пресни плодове, печени домати, моркови и тиква. Изварата, киселото и прясното мляко с 2% масленост също са добра храна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво не се яде при опасност от диабет

Въглехидратните продукти, хидрогенизираните мазнини и заседяването отключват диабета.   виж още »

Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

Диабетиците могат да консумират сладкиши и алкохол в умерени количества, а канелата и киселото мляко са техни помощници в опита да се хранят като всек виж още »

Боб и леща пазят от диабет

Зърнените култури съдържат полезните вещества от пшеницата и картофите, но са лишени от техните захари и мазнини. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта