Регистрация

Френски учени: кисело мляко и кисело зеле спират covid-19

31 Jul 2020   /   nina123   /   Видяна: 1297
Френски учени: кисело мляко и кисело зеле спират covid-19

Продуктите с естествена ферментаци понижават нивата на ключов ензим в тялото, отговорен за прикрепянето на коронавируси към организма.

 

Френски преподавател от университета в Монпелие се похвали на света, че променил хранителните си навици, след като се запознал с качествата на киселото зеле и киселото мляко в превенцията от covid-19. Проф. д-р Жан Буске е дългогодишен член на Световната Здравна Организация по Храните (СЗО) и признат френскки експерт в областта на храненето и инфекциозните болести. В интервю пред Clinical and Translation Allergy той разказва за най-новите открития относно връзката между хранене и заразяване с covid-19.

 

Храна срещу коронавирус. Твърдението, че начинът на хранене може да повлияе заразяване с covid-19 бе отхвърляно от научните среди повече от половин година, дори и в най-големите пикове на новата пандемия. Ала се оказа, че все пак има значение какво слага човек в устата си и дали може да се защити от атаката на върлуващия вирус. СЗО изброи страните, при които нивото на смъртността е ниско, обяснявайки явлението като регионален ген. Това са Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Финландия, България, Гърция и Румъния.

 

Ферментиралите храни пазят от covid-19. Екип от учени под ръководството на д-р Буске проведе изследване върху хранителните навици на тези народи и откри, че общото в тях е засилената консумация на естествено ферментирали храни – най-вече кисело зеле и кисело мляко. На следващ етап от изследването се заложи целта да бъде открито как тези продукти влияят върху заразата.

 

Киселото мляко бори коронавирус. Ензимът АСЕ 2 е прикрепен към клетки в белите дробове. Попаднал в тялото коронавирусът се бори да достигне до тях, защото именно те са порталът към попадането в организма, където covid-19 може да се развива и атакува. Полезните бактерии в киселото мляко и киселото зеле понижават нивата на ензима АСЕ 2, което означава, че намаляват вероятността човек да се разболее от covid-19 при контакт с него. Иначе казано, понижават шанса за зараза. Затова и народите, които наблягат на тези продукти в менюто си се разболяват по-рядко и прекарват болестта по-леко, обяснява Буске.

 

Ферментиралите храни НЕ лекуват covid-19. Изводите от проучването не бива да всяват прекалено спокойствие у хората, защото с ядене на кисело зеле и кисело мляко няма гаранция, че човек ще остане здрав на всяка цена. Просто рискът е по-малък. Не бива и да се вярва, че тези храни, колкото и благотворни да са в извънредната епидемична обстановка, са лекарство срещу коронавируси или пък вълшебна панацея. Проявата на симптоми е гарант за наличие на болестта, а предприетото самолечение чрез хранене би било глупав ход, който може да има фатални последици, категоричен е д-р Буске.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ZCS: Правилно хранене пази от Covid-19 и усложнения

Плодове и зеленчуци, варива и мазна риба намаляват риска за заразяване с коронавируси и помагат да се избегне хоспитализация при среща на организма с виж още »

Будим се подпухнали след вечеря с туршии и колбаси

Солените храни на вечеря водят до задържане на вода, причиняваща подпухналост на сутринта.   виж още »

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта