Регистрация

Учени: Кафето пречи на паметта, не на съня!

22 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1221
Учени: Кафето пречи на паметта, не на съня!

Ново изследване върху въздействието на кофеина доказа, че ободряващите напитки влияят върху обема на сивото вещество в мозъка.

 

Кафето влияе на мозъка - това е доказан факт, като обясненията на учените за ефекта от кофеина се разпростират от подобряване на координацията и съсредоточеността до нарушения в нервните импулси и пристрастяване. Дълго време любимото кафе на милиони хора по света бе обвинявано за наркотик, подстрекател на буйства и агресия или възвеличавано като полезен старт на деня, помощник в борбата с наднорменото тегло и с хроничната умора. И във всичко това има истина. Ала нови изследвания добавиха още един нюанс в общата картина - кафето намалява обема на мозъка, пречи на запаметяването и не понижава качеството на съня.

 

Повече за изследването върху кафето. Екип от учени в университета в Базел стартират в началото на 2020-а година проект, целящ да провери как кафето влияе визуално на мозъчното вещество и какво е отношението му към съня. За целта се събира група от 20 доброволци на възраст между 21 и 35 години. Те са подложени на 20-дневнен експеримент, по времето на който със специални уреди се измерва качеството на съня им и се наблюдава мозъка и неговата активност. В първите 10 дни от проучването групата получава таблетки с кофеин, а през втората десетдневка - хапчета плацебо, без да знае това.

 

Влияние на кафето върху съня. Оказва се, че приетото хапче с кофеин преди средата на деня по никакъв начин не променя качеството на нощния сън. Не влияе дори и на продълителността на заспиването и постигане на покой, което показва, че на сутрешното кафе не може да се разчита за вечерна бодрост, нито пък да се обвинява за трудно заспиване.

 

Влияние на кафето върху обема на мозъка. Проведените наблюдения върху обема на мозъка показват, че след консумацията на кофеин сивото вещество се свива и редуцира. Особено явно този процес се наблюдава в десния медиален темпорален лоб - частта, отговорна за запаметяването. Ето защо учените заключват, че ежедневната консумация на кафе води до намалена способност за наизустяване, учене на чужди езици и трупане на първичен опит върху преживяното. Наблюденията също сочат, че след 5-тия ден от спирането на приема на кофеин, мозъкът започва възстановителни процеси и сивото вещество постепенно се връща към първоначалните си размери. Ето защо процесът е обявен за обратим.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не прекалявайте с кафето в топлото време

Кафето обезводнява и може да доведе до силна дехидратация в жегите или след изпотяваща тренировка.   виж още »

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта