Регистрация

Трюфели за домашна употреба

14 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 3108
Трюфели за домашна употреба

Как се съхраняват трюфели и готвене с трюфели в домашната кухня.

 

Когато се заговори за скъпи и луксозни хранителни продукти, сред първите асоциации са черният хайвер, шафранът и трюфелите. Не е тайна, че добавката на която и да е от тези съставки, дори и в минимални количества към ястията, ги извисява в класата на храни, сервирани в най-скъпите и изискани ресторанти по света. Но нищо не пречи да използвате ценните продукти и в домашно приготвената храна – за да се поглезите, да опитате нов вкус или да покажете чрез ястието си, че близките ви заслужават доза изтънченост. От изброените продукти към гозбите се добавя съвсем малко количество, ето защо джобът на средно статистическия българин може да си позволи да олекне еднократно в името на глезнята или опитът на нещо ново.

 

Готвене с трюфели у дома. Не е необходимо да търсите сложни трюфелови гозби, в които да вложите подземните гъби. Добавката на трюфели към обикновения омлет, паста, сос за месо или салатени дресинги е достатъчно, за да извиси ястието. 30-тина грама от сърцевината на гъбата е достатъчна за 4 порции и обещава да ги превърне в петзвездна храна. Най-важното, което трябва да знаете за трюфела е, че не бива да претърпява продължителна и груба термична обработка, защото губи ценните си аромати и вкуса си. Той се добавя обелен и силно наситнен или непосредствено след края на термичната обработка или до 3 минути от финала ѝ. Към салати и сосове се слага абсолютно суров, като може да бъде пюриран, за да се разнесат вкусовите му качества равномерно в дресинга.

 

Как се избират трюфели? В България има множество видове родни трюфели, ала само професионалисти могат да ги намерят, тъй като гъбата расте под земята и е буквално невидима. Цената им достига до главозамайващите 1000 лв за килограм, ала можете да се снабдите и с доста по-евтини варианти – за около 100 лв. килото. Естествено – не ви е необходим цял килограм. Трюфел от 30 до 80 грама ще е достатъчен, защото скъпата гъба изисква ежедневни грижи при съхранението си. Ако не желаете да ѝ отделяте по пет минути на ден, по-добре си потърсете сушени трюфели или трюфелово олио, които се продават в някои специализирани хранителни магазини.

 

Как се съхраняват трюфели? Когато си донесете подземната гъба у дома, я подсушете с домакинска хартия и след това с нежна четка, без да наранявате повърхността ѝ, почистете полепналата пръст. Пръстта трябва да се премахне напълно, защото микроорганизмите в нея могат да доведат до разваляне на трюфела. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ БИВА ДА МОКРИТЕ ИЛИ МИЕТЕ ТРЮФЕЛА ОСВЕН НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ УПОТРЕБА. Вместо това, след премахване на пръстта, го увийте в пелена, тензух, домакинска хартия, салфетки или друг вид дишаща материя. Сега гъбата ще живее собствен живот, съхранявайки качествата си непроменени за около месец на температура между 2 и 7 градуса. Полученият пашкул приберете в стъклен или пластмасов съд с капак, в който има въздух и сложете в хладилник. Остава да следите всеки ден или през ден дали трюфелът е пуснал естествена влага. Нея трябва да подсушавате стриктно и да сменяте „пелените“ на гъбеното си бебче, щом се навлажнят.

 

Съхранение на парче от трюфел. Ако сте се сдобили с по-голяма гъба, е нормално да не я използвате на едно готвене. Вместо това отрежете парче от нея. На мястото на отрязъка сложете стреч фолио, а останалата част, която ще пазите, увийте в дишаща материя и върнете в кутията. Продължете да сменяте обвивката и стреча почти всеки ден до реда на последващото използване. Парчето, с което ще готвите пък измийте и обелете с фина белачка или нож за плодове. След това нарежете на много ситно. Сега можете да добавите в тигана, тенджерата или купата на пасатора за сосове. А после ще имате невероятна храна, благодарение на парченце от една гъба.

 

Какъв е вкусът на трюфелите? Хората, опитвали ценната съставка, са на мнение, че няма как да бъде описан този специфичен вкус. Още повече, че всеки вид трюфели разполага със свои индивидуални вкусови характеристики. Най-често асоциациите са с дъх на гора, почва и гъби и вкус на жарнати на сух тиган орехи. Но всичко е относително. Специалистите обещават, че ако веднъж в живота си опитате трюфел, никога няма да забравите вкуса и дъха му и ще можете да разпознавате дори и минимални количества от него във всяка храна.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те най-скъпи дини в света. Защо?

В Източна Азия се отглеждат едни от най-скъпите дини. Тяхната форма и вкусови качества са в основата на високата цена.   виж още »

$ 250 за сандвич с трюфели, белуга и гъши дроб

Японски ресторант в Манхатън прави глезарски сандвич със специални съставки. виж още »

Петте най-скъпи храни в света

Белите трюфели, магарешкото сирене, шафранът и японският пъпеш карат и милионерите да се почувстват бедни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта