Регистрация

Тайните на месенето на тесто по турски

08 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 4915
Тайните на месенето на тесто по турски

Тесто с газирана вода и мляко прави чудеса в кухнята.

 

Съвременната жена, полетяла окрилено към куп задачи, свързани със службата и домакинството, рядко се сеща, че един домашно изпечен хляб прави чудеса – не само с килограмите, както биха се пошегували мнозина. Истината е, че мирисът на топла питка вкъщи сплотява семейството, а самият акт на месенето се грижи за здравата женска психика. Поне така твърди турско местно вярване. Затова Apetiten TV показва една от най-лесните рецепти за домашно тесто, от което можете да направите всякакви питки, кифлички, соленки, банички и тутманици.

 

Лесен разчет на продуктите: За да не ползвате кантари, направо грабвайте пакетите. Първо си пресявате в тава пакет брашно от 1 кг. Към него добавяте пакет суха мая и разбърквате с дървена лъжица. Вземете любимата си чаша за кафе от 200 мл. Напълнете я с мляко и го стоплете. После налейте към брашното и маята, които са поседели заедно 2-3 минути докато се топли млякото. Същата чаша напълнете с олио и добавете към сместа в тавата.

 

Мазнина в тестото: Ако използвате зехтин, хлябът става със специфичен аромат, а може дори да се появи горчива нотка в него. Правилото е, че със зехтин се месят теста, в които има малко мазнина. Такова за пица по италиански например. Когато се търси пухкавост в тестото, се слага повече мазнина – както е с козунаците и кроасаните например. Те са способни да глътнат доста масълце. Друга тайна, която ще разкрием е, че добре омазненото тесто се меси по-лесно и по-малко лепне. Затова турското тесто е идеално за начинаещи ентусиасти.

 

Задължителни добавки в тестото: След като изсипете олиото при брашното, маята и млякото, напълнете същата чаша и с газирана вода и добавете и нея. Остава да поръсите с 1 с.л. с връх сол и 2 с.л. захар. Знайте, че харта е един от активаторите на маята. Без нея питката не би бухнала. Солта е "контрольор“ на вкуса, затова се добавя винаги в тесто.

 

Месенето започва: Първо с дървената лъжица разбъркайте съставките заедно. След това забравете за маникюра и се отдайте на същинско месене. Правилото е, че пръстите събират тесто под дланта, а след това дланта натиска с леко избутване напред. Прави се едновременно с двете ръце. Трябва да месите 10-тина минути, а през това време тестото трябва да стане меко и да не се лепи по ръцете ви и по основата, върху която месите.

 

тесто, което трябва да втасаПравилно втасване на тесто: Трябва да си изберете подходящ съд. Стъклена купа е най-добрият вариант. Може също пластмасова. Размерът ѝ трябва да е 2-3 пъти по-голям от размера на тестото в момента. Намазнете с олио или зехтин дъното и стените на купата. След това тестото оформете на гладка топка. Поставете я в съда, покапете отгоре мазнина и намажете хубаво тестената топка. Покрийте отвора на съда плътно със стреч фолио и оставете на стайна температура между 25 и 30 градуса. 1:30 часа е достатъчно. Обемът трябва да се удвои, а тестото да се допре до стреч фолиото, показвайки влакнестата си текстура.

 

Премесване: След като сте получили тестена експлозия, набрашнете леко плота и изсипете съдържанието на купата върху брашното. Премесете отново за 3-4 минути. Не страдайте, че обемът спада. Важното е да се вкара още въздух в тестото, който да активира химични процеси. Отначало ще усетите онова неприятно лепнене по пръстите, но после ще престане. Трябва да престане, за да бъде всичко наред.

 

питки преди печенеОформяне: Тук имате безброй много варианти. Най-лесно е да оформите малки тумбести питки. От това количество стават около 12 броя. Те се редят в намаслена тава с отстояние по 1/2 пръст една от друга. Можете да разточите на кръгла кора и да нарежете като пица. Намазвате всяко парче с продукт по избор – само с масло, с мармалад, със сирене, смес от яйце и сирене, шоколад. После завивате от широката страна към върха. И имате кроасани с предпочитана от вас плънка. Трети вариант е да оформите дълга кора. В единия край по дължина разпределяте избрана плънка. Най-често това е сирене с яйце и по желание поръска от рендосан кашкавал. После се завива по ширина и се получава дълго руло. Нарязвате на 12 по-малки рулца и редите с разреза към дъното на намаслена тава с отстояние по-малко от пръст. Ето ви домашен тутманик. Можете да се впуснете в сложни плетки и украси. Импровизирайте.

 

Повторно втасване: Завийте получения шедьовър с хавлиена кърпа без да притискате. Оставете на топло да втаса повторно за 30 минути. Ако сте правили по-малки питки, кифлички или рулца, ще видите, че разстоянието между тях се е запълнило. Това не трябва да ви притеснява. Разбийте яйце в чаша и с четка намажете обилно хляба отвсякъде. Отгоре можете да поръсите семена или подправки по желание.

хлебчета преди да влязат във фурната

 

Печене: Добре е хлябовете и въобще домашните тестени изделия да се готвят на умерена фурна. За такава е приета загрятата до 180 градуса. Трябва задължително да стигне тази температура преди да пъхнете храната в нея. Няма нужда и смисъл от вентилатор. След това се върнете чак на 40-тата минута, за да проверите какво се случва. Може вашият шедьовър да е готов, а може да са му нужни още 10-15 минути в зависимост от дебелината и спецификите на печката. Гледайте кората – трябва да е тъмно златиста, но да не почернява. Когато е такава, отворете фурната и боцнете хляба с клечка за зъби. Клечката трябва да излезе чиста.

 

Отпускане на хляба след изпичане: Колкото и да ви блазни аромата на прясно изпечено тесто, почакайте още 10 минути. Щом извадите храната от фурната, напръскайте я с намокрени ръце и завийте с хавлиена кърпа. Така ще се отпусне и ще стане идеална за хапване. А докато сервирате чинийки и чашки, пък и добавки за мазане на хляб, времето за чакане ще мине. После може да седнете на трапеза с любимите хора и да се насладите на домашно произведение на изкуството.

прясно изпечен домашен хляб

 

Този вид турско тесто може да стои няколко дни в хладилника, така че ако ви се стори прекалено много, приберете си част от него. Освен това от него стават страхотни пърженки. Можете да си направите мекички и дори мини понички, които после да полеете с мед, мармалад или захарен сироп. Веднъж направили това тесто, можете да си сготвите от него десетки ястия – сладки и солени. Не ограничавайте въображението си.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога се използва сода и кога бакпулвер

Сода или бакпулвер се използва в тесто за...   виж още »

Десет неща, които трябва да спазваме при месенето на домашен козунак

Погрижете се в тестото да има и растителна, и животинска мазнина, да се меси и втасва на топло и да се пече на умерено загрята фурна. виж още »

Какво трябва да знаем за яденето на хляб

Редувайте видовете хляб на трапезата си и не прекалявйте с него. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта