Регистрация

С какво се съчетава доматът в разделното хранене

15 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 3082
С какво се съчетава доматът в разделното хранене

Добри и лоши комбинации с домати.

 

Доматите, с които изобилстват пазарите днес, са вкусна и полезна храна, ала що се отнася до съчетанието им с други продукти, са доста взискателно ястие. Първо, според разделното хранене доматите са плодове и като такива най-препоръчителна е самостойната им комбинация. Те съдържат едновременно киселини и захари, които се балансират в създаването на идеалния алкално-киселинен баланс. Внасянето на друг продукт разваля тази хармония.

 

Не е недопустимо да се ядат домати с други храни. Освен плодови, те имат и зеленчукови качества, като най-силното от тях е помощта за разграждане на останалите храни. Ето защо е допустимо да се хапват с някои продукти, като обаче съчетанието между домати и други храни количествено трябва да е в полза на доматите. При тази уговорка, можете да комбинирате следните ястия.

 

Печено месо с домати. Още по-добре би било, ако изпечете и доматите заедно с мръвката. При термичната обработка в домата се образува веществото ликопен, което има силно противораково превантивно и лечебно действие. Доматът разгражда отчасти мазнините на по-сочните меса, но пък пречи на правилното усвояване на белтъчините.

 

Риба с домати. Тези два продукта също могат да постигнат хармония при обща консумация, стига количеството риба да не е голямо. Към тях можете да добавите и листен зеленчук по избор.

 

Домати с млечни продукти. Тук е важно да се наблегне, че млечните продукти трябва да са от един вид. Изберете между сирене, кашкавал, кисело мляко или извара, но никога не ги слагайте заедно.

 

Домати с други зеленчуци. Тук добрите съчетания се улавят много лесно, защото доматите си подхождат разделно само с червени и листи зеленчуци. Любимата Шопска салата е бич за стомаха, защото домати и краставици, попаднали заедно в стомаха водят до издуване и образуване на газове.

 

Домати с плодове. Единственият плод, с който можете спокойно да хапвате домат, е авокадото. Всичко останало води до ферментация на продуктите в стомаха. А това не е добре нито за себеусещането, нито за здравето в дългосрочен аспект.

 

Домати с тестени изделия. Това е лоша комбинация. Ако имате шанс, лишете сандвича си от резена домат. Това малко по значимост на пръв поглед решение ще направи хапването ви една идея по-здравословно. Любимата паста с доматен сос е бич за храносмилането. Още по-зле става и при добавката на месо в чинията.

 

Домати и варива. Стомахът не толерира домати с ориз, домати с картофи, домати с боб, леща и зърнени култури. В този случай доматите спират усвояването на множеството минерали от варивата. А организмът има нужда от тях.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подходящи видове домати за зимнина

С какви домати се правят домашни лютеници и сосове и кои домати са подходящи за слагане в буркани?   виж още »

Доматите са уникален природен антикоагулант

Доматите намаляват нивата на кръвосъсирване и предпазват от рак.   виж още »

Три любими грешни комбинации на храни

Ако държите на здравето си, забравете за чай с мляко, филийка със сладко и диетична салата без мазнини.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта