Регистрация

С какво да храня домашния си заек

23 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 21888
С какво да храня домашния си заек

Плодове, зеленчуци, семена, витамини и дрожди влизат в менюто на зайците.

Имате си домашно зайче – честито! Сега може би се питате как най-правилно да храните пухкавото дългоухо животинче, че да може да се радвате на жизнено съжителство в отредените му 8-9 години живот, които са една щастлива старост за любимците от вида. Не се притеснявайте, грижите за заека не изискват нито много усилия, нито много средства, но помнете, че елементарни грешки могат да доведат до фатален край.

Ако се чудите с какво освен моркови се хранят зайците, то знайте, че си хапват почти всичко, което ражда земята. Обичат семена – жито, овес, ечемик, слънчоглед, царевица. Плодовете и зеленчуците са им любимото меню, като са склонни да вкусят и по-нестандартни дарове на природата като авокадо, банан, диня, киви, манго, рукола, аспержи. От пресовано сено и брашно от различни зърнени култури се правят специалните заешки дрожди, които дългоухите питомци обожават, а и хрупкавите хапчици са богати на ензими.

Ако искате домашното ви зайче да поддържа здравословно тегло, то балансирайте храната му, сякаш мислите за човешка диета. Питомецът трябва да си хапва от всичко, но някои храни се ограничават повече от други. Нека спокойно яде зеленчуци, особено марули, лапад и въобще всички зелени листа. Те са нискокалорични и се доближават до естествената храна на вида – тревата. Съобразете се с факта, че тези листа растат в нормални условия сезонно, че през зимата се отглеждат в парници и зреят под влиянието на изкуствени торове, а всички те са вредни за животинчето и могат дори да го убият. Помнете също, че торовете контактуват най-вече с кората на зеленчука и плода, което означава, че там те са най-концентрирани. Затова не правете грешката, когато обелите краставица или ябълка, да дадете на заека огризките. Може да го отровите. Друг чест гаф на стопаните, който си гледат дългоухия гризач за първи път е, че му дават зеленчуците и плодовете в прекалено мокро състояние. А то може да доведе клетата душица до болезнена диария.

Плодове за заек – смело бръкни в кошницата. Няма да откаже нито ябълка, нито круша, нито някои от цитрусите. Просто бъдете сигурни, че са расли в незамърсена или интоксикирана среда. Различните торове предизвикват окапване на козина, сърбежи и алергии, а в по-тежки случаи – слепота и смърт. Плодовете са богати на захари, така че не прекалявайте с тях, както със зеленчуците, ако не искате пухкавата топка да затлъстее. Банани, авокадо, манго – внимателно с количеството. Не забравяйте да ги обелите, защото кората им се обработва с восък за по-апетитна визия. Това важи и за ябълките. При някои зайци крушите и динята предизвикват стомашни раздразнения, но само ако са изядени в голямо количество. Проверете с малко как реагира вашият питомец на тях.

Пазете зайчето от бодлите в плодовете. То със сигурност няма да ви откаже драконов плод или ананас – нито в пресен, нито в сушен вариант. Но в сърцевината им има трънчета, които могат да се забият в устната кухина и да го измъчват доживот. В кивито пък бодилчетата са съвсем малки, но пак могат да бъдат опасни.

Дрожди за зайци. Те също трябва да се дават в основните 3-5 хранения на ден. Правят се от пасирано сено, обогатено със зърнено брашно, витамини и минерали. Повечето ушатковци наистина ги обожават, но калорийните им показатели не позволяват да се прекалява. 30 грама на килограм живо тегло е нормата.

Семена и житни култури за зайци. Тук също ще забележите, че зайчето подхожда с особен апетит. Откъм калории овесът е най-подходящ, но стърчащите му осили са опасни. Смеските са добро решение – в тях има овес, ечемик, просо, жито, царевица и слънчоглед, а в някои дори и добавят сушени плодове и ядки, които също радват на вкус любимеца. Балансирани са така, че да не се прекалява с мазнините. ако ще давате чисти слънчогледови семки на Зайчо – потърсете от белите или от бяло-сивите, защото вредните мазнини в тях са много по-малко от тези в черните. Не давайте чиста царевица в повече от едно ядене на седмица. Ще забележите, че в повечето смески тя дори отсъства. Същото важи и за фъстъците, любимите сушени сини сливи, кайсии, кокос, бадеми, кашу. с тях по-скоро черпете любимеца за десерт, а не го наяждайте.

Естествена храна за зайци. Това са двата компонента – купешкото сено и ръчно напраните клонки. Заекът е гризач и като такъв разполага със зъби, които болезнено израстват през целия живот. Давайте му на ден по едно прясно клонче. Ще се изумите как бързо ще изяде по-малките пръчки, а на по-дебелите части ще обере кората. това е нужната грижа за зъбите.

Сено за зайци купувайте винаги от магазина. Повечето тревни площи се обработват с пестициди – било против вредители като кърлежи, бълхи, комари, червеи и др., било за по-добър растеж, ако са селскостопански култури. Други пък са замърсени поради ареала, в който виреят. А както вече споменахме – това може да се окаже фатално. Затова най-добре се разходете до зоомагазина и купете едно сено за гризачи.

Пият ли зайците вода? Колкото и да ви твърдят псевдоразбирачи по отглеждането на дългоухи любимци, че те не бива да се поят – не ги слушайте. Всеки организъм знае от какво има нужда. Пък и когато попитате за поилки за зайци – такива се продават. Това не е ли достатъчен гарант. В днешните им храни има прекалено много соли, които се затлачват в тялото на гризача, ако не бъдат отмити по естествен начин. Сами ще забележите, че когато яде пресни плодове и зеленчуци, заекът пие по-малко вода, а когато си хапва дрожди, сухо сено и семена, си прокарва с течността. Така и би трябвало да бъде. Водата в тялото се използва и за охлаждане, затова е нормално лятото в най-големите жеги мъникът да има доста нужда от нея.

Други задължителни хранителни аксесоари за зайчета. Това са гъбичка (камък) за чешане на зъбки и подсилващи витамини. Под камък не разбирайте речен късей или паве – чесалките представляват варовикови правоъгълници, които се ядат. И те се продават в почти всеки зоомагазин. Има ги във варианти с моркови, мед, натурални, с ябълки... Пробвайте от всички, а то ще си проличи, кое най-много се нрави на вкуса на Зайо.

Заешките витамини пък са под формата на дрождички. Те са прилагат за подсилване на организма, но правете грешката да ги давате целогодишно. При двете смени на козината – през април и октомври, можете да прибегнете към кутийките, като спазвате дозата, описана на листовката. Но и да оставите зайчето да провокира натурално имунитета си, без изкуствени добавки, в някои случаи също не е грешка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кучета спазват веганска диета за здраве

Постната храна се оказва полезна дори и за утвърдени хищници.   виж още »

Защо котките се плашат от краставици?

Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец.   виж още »

Шотландски таралеж става лице на кампания за отслабване

Таралеж с наднормено тегло се храни здравословно и се движи, за да се наяде.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous01-03-2021
Толкова грешна информация има в статията...срамно е да давате съвети, ако не сте наясно с темата. Зайците НЕ ядат царевица и семена. Зеленчуци и плодове може да се дават като лакомство, а не основна храна. АВОКАДОТО е ОТРОВНО зайците

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта