Регистрация

Съвети за сладкарски бои за Хелоуин

29 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 1803
Съвети за сладкарски бои за Хелоуин

Коя сладкарска боя е безопасна и как се прави боя за сладкиши с естествени продукти?

 

Декорацията на Хелоуин е пъстра, шарена и определено може да съдържа доста синтетика. Домашно приготвените сладкиши поне контролират нивото на захарта в десерта, липсата на вредни палмови мазнини и нискокачествени брашна, ала как да станат тъй шарени и прекрасни, както купените от магазини и сладкарници. Има как – с боя за храна. А останалото е добра рецепта и търпение за декорация.

 

Вредни ли са хранителните бои? Няма място за лъжа – тези багрила са синтетични. Но това далеч не означава, че по състав представляват химическа отрова, от която трябва да се пазим на всяка цена. Все пак това са специално създадени бои за храна, които имат за цел да красят, а не да тровят. Както при всички хранителни продукти, така и при тях съществува рискът от появата на алергии, но е доста по-малък, отколкото възможността да се прояви от брашното, яйцата или ядките в десерта. Освен това синтетиката трови с наслагване, което означава, че дори и да има леки вредности в тази боя, трябва да се консумира редовно, за да повлияят негативите върху организма. А сега се замислете колко често ядете френски макарони, къпкейкове или сладкиши с украса от фондан! Не е ежедневно, нали?

 

Какви бои да използвам за украсата на сладкиши за Хелоуин? В хранителната верига най-разпространени са прахообразните бои. Те са безвредни и от тях се добавя съвсем малко количество. Така че не се притеснявайте да ги използвате за украси на торти или боядисване на курабии, кремове, фондани и теста. Просто слагайте по малко и разбърквайте докато се получи желаният цвят.

 

Какви бои за храна има? В специализираните магазини за сладкарски принадлежности и продукти можете да откриете течна боя на капки, както и боя в желиран вариант. Те не са по-добри откъм състав, спрямо прахообразните. Цената им е по-висока, а единственият им плюс е, че с тях цветовете могат да станат по-пастелени. В непрофесионалната кухня това не е от особено значение, така че помислете дали въобще ви е нужен подобен продукт.

 

Боя за храна на природна основа. Ако сте твърде притеснени да използвате оцветяващите прахчета, можете да заложите и на хранителни бои на растителна основа. Те се намират в интернет, ала цената им наистина е висока, а наситеността на цветовете далеч не може да се мери с този на синтетична основа. Тези бои по-скоро придават нюанс. Колкото до любимата червена „кръв“, тя се прави от кармин – вещество, добивано от буболечки. Ето защо повечето червени оцветители в хранителната индустрия са естествени, ала не са вегански. (Прочетете повече за оцветителя КАРМИН)

 

Домашно приготвени бои за храна. Нищо не пречи, вместо да давате луди пари за бои от естествен произход, да ги направите у дома си. Забравете за синьото – това не е цвят, съществуващ в природата. Зеленото ще постигнете като пюрирате спанак в малко количество вода и след това прецедите течността. Червеното се получава по същия начин, ала с цвекло. То може да стане доста силно. Ако искате розово – просто сложете по-малко от него. Комбинация от червено цвекло и куркума постига оранжевия цвят. Само куркума на прах прави жълто. Вместо куркума можете да използвате и шафран, ала и неговата цена не е никак ниска.

 

А ако сте успели да украсите цветни и шарени лакомства за Хелоуин, снимайте и се изфукайте с домашното си сладкарско майсторство на фейсбук страницата на kulinarno.bg

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сладкиши за Хелоуин от обикновени бисквити

Ако нямате време и желание да печете сладкиши за Вси Светии, просто декорирайте готови такива.   виж още »

Оцветителят кармин, познат като кохинил или Е 120

Яркият цвят на червените храни се постига чрез екстракт от женски бръмбари. виж още »

Как да си направим фенер от тиква за Хелоуин

Трикове за перфектната тиквена украса за празника на Вси светии. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта