Регистрация

Съберете листа от къпина сега, за да лекувате детето през зимата

09 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1684
Съберете листа от къпина сега, за да лекувате детето през зимата

Билка срещу проблеми в дихателните пътища – листата от къпина облекчават кашлицата от настинки и вирусни инфекции.

 

С началото на учебната година родителите вече пресмятат на какъв имуностимулатор да заложат тази зима, за да предпазят мъниците си от влиянието на най-опасните предстоящи вируси или просто от настинки заради мокри крака и продухване в студения период. Но малцина се сещат да се обърнат към народната медицина и да потърсят някои от най-доказаните илачи. Затова днес ще разкажем какво можете да направите с малко листа от къпина – растящи във всеки парк и подпомагащи бързото оздравяване.

 

Отвара от листа на къпина. Пуснете 8 сушени листа в 350 мл вряща вода и оставете да кипят 6 минути. След това отварата се маха от огъня и се оставя под капак още 20 минути. После се прецежда, подслажда по желание с мед или обогатява с ванилия, капки лимонов сок или канела и се изпива на малки глътки. Тази сгряваща напитка е особено ефикасна при деца, които през изминалата година са имали проблеми с белия дроб. Профилактично се дава по веднъж на 3 дни, защото има леко запичащо действие, а запекът при малчуганите е пословичен. Ако обаче детето вече изявено кашля и се притеснявате, че секретите са тръгнали надолу към белия дроб, можете и да прилагате ежедневно в продължение на 10 дни. За възрастните се препоръчва добавка на 1-2 с.л. домашна ракия във врялата отвара и приемане с температура от 60 градуса.

 

Запарка от листа на къпина. Това е профилактичен народен сироп, който се препоръчва дори и за най-малките дечица, тръгнали в яслената група. Приема се по 1 с.л. на гладно сутрин и има за цел да пази невръстните бели дробчета от всякакви усложния, с които могат да се сблъскат в грипния период или през студените дни. За целта 10 изсушени листа се заливат с 200 мл вряща вода и се оставят да се запарят за цяла нощ. После се прецежда и се прибира в малко бурканче с капак в хладилник. Ако ще използвате запарката за юноши, давайте по 3 с.л., а за възрастни – 5 с.л.

 

Къпината като билка. Лечебната част от плода са листата на растението, като се берат в много голям диапазон от време. Още след първото образуване на плодовете през май до края на септември, стига да са свежи. Търсете листа без пожълтявания и точки. След като ги наберете, измийте и подсушете. Наредете върху вестници без да се допират или нанижете на конец, като отново оставите разстояние, за да не мухлясат. Сушат се в хладно и проветриво помещение без пряка слънчева светлина 3-4 седмици. После се съхраняват в буркан. Можете да увиете няколко зърна ориз в марля и да поставите в буркана, за да поглъщат излишната влага. Къпината е известна с двете си основни действия – запичащо и прочистващо белия дроб. Ако искате отвара против разтройство, направете си двойно по-концентриран вариант от запарката (20 листа на 200 мл вода) и изпийте на един път.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дойде времето за бране на дренки и правене на компоти и сладка от тях

Дрянът като билка. Плодовете на дряна засилват имунитета преди студените месеци и са основа за вкусна домашна зимнина с дренки.   виж още »

Чай от магданоз – доказан лек за бъбреци, храносмилателна и полова система

Чаят от магданоз облекчава предменструалните болки, подобрява бъбречната дейност и храносмилането. виж още »

Свойства и употреба на царицата на билките – шипката

За какво е полезен шипковият чай, как се прави вино и мармалад от шипки, кога се бере билката и как се съхранява - прочетете сега! виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта