Регистрация

Студено пресованите масла понижават кръвното

01 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 1080
Студено пресованите масла понижават кръвното

1-2 с.л. студено пресовано растително олио за профилактика и поддържане на нормални нива на кръвното налягане.

 

Хората с високо кръвно налягане са изложени на риск от инфаркт и инсулт, а топлите летни и есенни дни допълнително покачват опасността от коварното събитие. Разумното хранене, умерената, но редовна спортна активност и полезните навици на живот са ключ към дълголетието на рисковата група. Ето и ново откритие, което позволява на хората с високо кръвно да се разделят с ежедневния прием на лекарства, задължителен за поддържането на сигурност.

 

Всеки ден зехтин за понижаване на кръвното. Това доказва проучване на изследователи от Университета на Ла роб в Австралия, публикувано от БГНЕС. Учените извършили тестове върху 50 души с високо кръвно в продължение на 1 месец. Участниците били разделени в две контролни групи, като им било забранено да приемат кръвнопонижаващите си лекарствени средства за времето на проучването. Вместо това едната група приемала ежедневно студено пресовани масла, а другата просто била следена за рискови състояния. В рамките на изследването се правели постоянни тестове за отчитане на здравословното състояние.

 

Хората, които приемат зехтин всеки ден понижават кръвното си налягане. Противно на досегашните твърдения, че мазнините повишават кръвното, било доказано, че групата, която получавала ежедневно студено пресовани олиа понижила с 2,5% артериалното си налягане и с 2% периферното си систолично налягане спрямо връстниците си със сходни показатели, които били лишени от облагите на полезните растителни масла.

 

Кои растителни масла понижават кръвното? Учените отбелязват, че за да се постигне този профилактичен ефект в ежедневието при хора в рискови групи или начален стадий на хронично повишено кръвно налягане, трябва да се използват качествени и студено пресовани растителни мазнини. Сред тях са олиата от сусам, гроздови семки, кокос и какао, маслини, лен, слънчоглед, орехи. За оптимален ефект на усвояемост могат да се комбинират в рамките на дневен прием с минимално количество рибено масло или риба в менюто, като е добре да бъдат в две отделни последователни хранения за деня.

 

Колко мазнини трябва да се приемат за здраве на ден? Разбира се, гореизброените мазнини все пак представляват чисто количество с олио и не трябва да се мисли, че щом са полезни, трябва да се консумират в големи дози. Според експертите най-оптималното изчисляване е по 1 с.л. на 35 кг. телесно тегло за ден. Което означава, че ако подправите салатата си с 2 с.л. ленено масло, сте приели количеството си за деня и не бива да го превишавате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да понижим кръвното в жегите

Пийнете айрянче, вода с лимон и чай на стайна температура, за да не чувате пулса си в ушите и да няма кръвотечение от носа.   виж още »

Мазнини, с които смъкваме килограми

Зехтинът, рибата, ядките и мазните плодове са в помощ на диетата. виж още »

Пет храни, които свалят кръвното налягане

Заложете на зелените листа на спанака, вкусните банани, чаша прясно мляко, зърнени култури и варени картофи в борбата с високото кръвно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта