Регистрация

Спрете месото на закуска и вечеря

27 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2318
Спрете месото на закуска и вечеря

Намаленият прием на месни продукти в менюто допринася за забързване на метаболизма и прочистване на токсините.

 

Месото е един от основните хранителни продукти в диетата на човечеството. Макар че някои хора спазват пости, вегетариански и вегански режими или си правят прочиствания с безмесна храна, мнозинството все още залага именно на мръвката в прехраната си. Но колко месо трябва да се яде на ден и кога е най-добре да се консумира, обясняват немски изследователи, цитирани от Journal of Medicine.

 

Месото е полезна храна. Особено при подрастващия организъм и още повече, ако животното, от което идва не е хранено с лекарства и хормони и инжектирано с препарати след разфасоването си, месото е важна част от ежедневния прием на нутриенти. Богато на витамин В1 и протеин, то спомага развитието на тялото, на опорно-двигателната система и благоприятства функцията на мозъка. Но с напредване на възрастта нещата се променят.

 

Младият стомах се справя по-добре с разграждането на месо. Изследователите установяват, че храносмилането и абсорбацията на месото при индивиди между 16 и 24 години е по-бързо и пълноценно. За по-малките деца няма проучване, но се счита, че при тях е още по-скоростно и благоприятно. След това сякаш тялото просто се опитва да се отърве от вкараните в него мръвки. Затова и хората след 25-ата си година би трябвало да ограничат месните продукти. В допълнение те вече нямат такава нужда от месния протеин, защото тялото им е напълно развито. Постепенно с годините полезната храна се превръща в тежък и ненужен на организма продукт.

 

Кога се яде месо? Ако човек не спазва определен режим, изключващ мръвките от менюто му по някаква причина, то за възрастен индивид се препоръчват около 600 грама месо седмично, разделени в три хранения. Добре е да се редуват блажни и вегетариански дни, за да има тялото време да се изчисти от токсините, които за съжаление се съдържат в животинската плът. Най-подходящото хранене с месо е обядът, защото мръвките са трудносмилаеми, а тогава метаболизмът вече е активизиран, пък и остава доста време до лягане, за да бъде храната преработена. Ако се комбинира с листни зеленчуци, тялото ще получи допълнителни фибри, затова се препоръчва добавката на салата към месното основно.

 

Защо не се вечеря с месо? Не е добре да се ляга с пълен и затормозен стомах, а влакната на месото са трудни за преработка. Затова е препоръчително вечерята да е лека и да привърши 3 часа преди сън. Възможно е месната вечеря да предизвика киселини през нощта или на сутринта. Освен това храносмилането на месо изисква много енергия от тялото. А по време на сън се счита, че организмът се зарежда с енергия, а не би трябвало да я губи в странични дейности.

 

Защо не се закусва с месо? Сутрин тялото се опитва да се отърве от шлаки и отрови, изолирани по време на съня. Едновременно с това се нуждае от бързи калории (въглехидрати), които да заредят с енергия за активен старт. Стомахът е от последните органи, които се будят. И никак не е полезно докато се почиства и разсънва да бъде ангажиран с преработката на тежка храна, каквато е месото. По добре изпийте чаша топла вода и след половин час хапнете протеин под формата на варено яйце, вместо да се нахвърляте на шунка, бекон или дори пържола.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Махаме месото от любимите ястия и те остават също така вкусни

Три основни, от които можем да махнем месото без да ни впечатли липсата му.   виж още »

Диетолог: Комбинирайте протеин и въглехидрат на закуска

Закуската трябва да е богата на калории, но и бедна на мазнини, за да функционира тялото нормално.   виж още »

От кои любими закуски трябва да махнем млякото?

Не комбинирайте овесените ядки, елдата и плодовете с мляко!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта