Регистрация

Слагане на зимнина с домати

03 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 21006
Слагане на зимнина с домати

Пет начина да си направим лютеница за зимата.

Пазарът днес гъмжи от домати – всякакви сортове, големина, цветове, вкусове и цени. Червеният плод-зеленчук ни се усмихва свеж от тарелките, после заслужилите „избраници“  поемат в торбата по пътя към трапезата, където се превръщат във вкусна салата. И докато лятото и есента имаме възможността да се наслаждаваме на пресните дарове на природата, наскоро откъснати от стръка, изкопани от почвата или обрани от дървото, то само три месеца по-късно земята ще се скове от студове и вече няма да разполагаме с честта да си хапнем нещо свежо.

На принципа, че днес трябва да се мисли и за утрешния ден, се намираме във времето, когато трябва да се погрижим да си запазим тези дарове за месеците, когато няма да ги има на пазара. Затова ние от kulinarno.bg ще ви дадем пет рецепти за зимнина с домати, за която не се изисква голям казан, силен огън на открито и помощ от приятел, а може да се консервира лесно и в домашни условия, с каквито разполага модерния човек. Приемаме, че общото количество на доматите е 10 кг – достатъчно, за да не забравим вкуса им докато настъпи отново тяхното време на зреене.

1. Белени  домати в буркан с целина. Тук можете да си изберете дали искате червените топченца да са на половинки или цели, като прецените според нуждите си за готвене как ще паснат по-добре на рецептите ви. От наличните 10 кг отделете 2 кг и ги смелете на машинка или ги намачкайте на пюре. Обелете останалите 8 кг и по желание ги разполовете. За тази зимнина най-подходящи са червените домати и то не много едри. Ако ципата им е упорита, шокирайте зеленчуците за 10 секунди с вряла вода. Разрежете ги на половинки по желание, смесете ги с нарязаната на ситно целина (позната още като кервиз в някои краища на България). Вземете 8 буркана от 500 мл и ги напълнете хубаво с доматените парчета и мерудията. Най-отгоре залейте с пюрираните 2 кг домати, които трябва да запълнят плътно „фугите“. Не слагайте никаква мазнина или сол; просто запечатайте бурканите с капачки и ги кипнете за 20-25 мин., след което ги оставете с капачките надолу да изстинат. И ако зимата ви хрумне да си сготвите месо с домати, просто смесете мръвките със съдържанието на един от бурканите и запечете.

2. Домашна лютеница с домати, червени чушки и моркови. Ще надминете по вкусови качества мнозина от познатите на пазара лютеници с шедьовър направен у дома. Ето как: - към 10-те кг домати прибавете 2 кг червени чушки, 1 кг моркови и 2-3 връзки магданоз. В суров вариант прекарайте тези продукти през месомелачката. След това ги смесете със стрити на прах 35 аспирина (или 12 г салицил) и 150 г фина сол и напълнете буркани с тях. Тук съветът ни е бурканите да са от 350 мл (ще ви трябват около 12), защото лютеницата е тежичка, а след отварянето й, дори и в хладилник, няма да издържи повече от 1 седмица, преди да се появят първите петна мухъл. Разстоянието между лютеницата и капачката напълнете плътно с олио, така че да няма никакъв въздух. Съхранявайте на тъмно и хлядно място. Когато го отворите, можете да смесите с накълцан чесън. Получава се перфектна зимна салата.

3. Лютеница с домати и патладжани. Тук тънкият момент е с обработката на патладжаните – за 10 кг червени ще ви трябват 5 кг сини домати (патладжани). Надупчете патладжаните с клечка за зъби на поне 5-6 места всеки и ги кипнете в подсолена вода за 5-7 мин. Обелете ги заедно с доматите, нарежете ги на ленти или кубчета по желание (нека не са нито много малки, нито прекалено големи) и ги натъпкайте в буркани, така че да не остава въздух( ще ви трябват около 8 буркана от 500 мл). Не слагайте никакви подправки. Затворете хубаво капачките и варете за 15-20 мин. След това оставете с капачките надолу за няколко дни.

4. Доматен сос за всякакви манджи. Тук по-добре е да разполагате със стъклени шишета с капачка на винт, отколкото с буркани. Просто смелете 10 кг домати, добавете в тях 30 аспирина на прах (или 10 г салицил) и напълнете 6-8 шишета (буркани от по 500 мл), като оставите по 1 см стълб най-отгоре, който напълвате с олио. толкова е лесно и практично.

5. Печена майсторска домашна доматена лютеница за дълбокия сняг. Тази зимнина изисква малко повече време. Смелете 10 кг домати, изсипете ги в голям съд и ги оставете да къкрят на слаб огън с периодично разбъркване за 2-4 часа, докато сокът им изври (водата извира индивидуално за всеки сорт; при тази лютеница е добре да използвате по-червени домати). Когато субстанцията се сгъсти, сложете 5 с.л. сол, 6-8 с.л. захар и 250 мл олио и размешайте хубаво. Напълнете буркани (най-добре от по 350 мл – ще ви трябват около 7-8 броя), като преди това ги загреете във вряща вода, с още топлата смес, затворете хубаво, увийте с хавлиени кърпи и оставете с капачките надолу за една седмица.

 

Ето и няколко рецепти за салата с пресни домати, за да се възползвате максимално от тях докато са свежи:

Доматена салата с гъби и кашкавал

Класическа шопска салата със сирене

Народна салата с домати и сирене

Персийска салата с домати и краставици

Френска засищаща салата

Чилийска салата с лук и домати

Овчарска салата с люти чушки

Гръцка салата с домати и маслини

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти на домашна туршия от джанки

Как се прави туршия от джанки и рецепти за джанки в буркани?   виж още »

Засаждане на праз лук вкъщи

Да си засадим праз лук и да си гарантираме, че цяла зима ще имаме пресен голям праз.   виж още »

Как си направихме няколко вида зимнина от домати вкъщи

Три вида домати в буркани за зимата – на лютеница, барбекю сос и стерилизирани домати за готвене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта