Регистрация

Риба, зеле и авокадо за младост и хубост

03 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 1732
Риба, зеле и авокадо за младост и хубост

Храни богати на колаген правят кожата свежа и спират стареенето.

 

Гладката и стегната кожа, лишена от бръчки и сухота, е един от сигурните признаци на младост, който се забелязва веднага още от пръв поглед. Ала в природата няма нищо вечно, затова с годините кожата на лицето и тялото постепенно дава признаци на изминалото време. Колагенът участва и в поддръжката на сухожилията и ставите, ала с годините тялото започва да го произвежда във все по-малки количества и това се отразява както на сияйния вид, така и на свободата на движението.

 

Може ли да се набави младост чрез храна? Разбира се. Не е нужно при първи видими признаци на стареене, човек да се примири с неприятните промени. Колагенът, както и вещества, провокиращи неговото производство в организма, се съдържа в някои от любимите хранителни продукти. Нужно е просто да се хапват вкусотийки редовно, за да се спрат или забавят процесите на стареене. Ето кои храни са богати на колаген:

 

1. Риба – в изпечен вариант, сурова или варена, ала консумирана с бульона, тя съдържа както чист колаген, така и омега 3-мастни киселини, които провокират производството му в тялото. Не е тайна, че хората, които хапват по-често морски дарове, са по-младолики и по-подвижни спрямо връстниците си. Най-много колаген се съдържа в и около гръбначния стълб на рибата. Самото месо, особено около корема пък е богато на ценни мазнини. Затова не изхвърляйте костите и рибното рагу, ами си направете супа от него.

 

2. Студено пресовани растителни масла. Тях можете както да включвате в храната, така и да мажете директно върху кожата. Кокосовото, какаовото и маслиновото олио са идеален избор. Можете да се спрете още за подправка или крем на олио от гроздови семки, олио от канола, зехтин от орехи, сусамово масло. По 1-2 ч.л. на ден са напълно достатъчни за хапване. Ако пък ще се мажете с тях, поинтересувайте се за индекса на запушване на порите на лицето или ги ползвайте предимно за тяло и леки лицеви масажи.

 

3. Авокадо. То е основен продукт в модерната кухня, защото ценните витамини и минерали на неутралния по вкус плод са източник на здраве и младост. Не е нужно да изяждате големи количества. По половин плод на ден ще активизира производството на колаген в тялото, така че само след месец кожата буквално ще започне да се регенерира. Отделно състоянието на скалпа и косата ще се подобри, а също и зрението, сърдечно-съдовата дейност и работата на стомаха. Ето как диета и красота се съчетават в един продукт.

 

4. Семена. Сусамът е може би най-ценният другар на здравите стави и младата кожа. Можете да го приемате и под формата на тахан. А защо не си направите бурканче с микс от семена, като на 40% суров нелющен сусам добавите 30% счукани ленени семки, 20% семена чиа и 10% мак? След това си слагайте по 1 ч.л. на салати, кисело-млечни закуски или любимите овесени ядки. Скоро лицето ще засияе и ще усетите подвижността на тялото от детството.

 

5. Зеле. Да – този на пръв поглед невзрачен зеленчук е истинска панацея за вехнещата младост. Богат на антиоксиданти той спомага за изчистването на клетката, а след това я зарежда с витамини и минерали, за да функционира активно и правилно. Тя от своя страна произвежда повече колаген и запазва младежкия вид на цялото тяло. Ето защо си заслужава да се хапва по една зелева салата на ден – 200 грама са напълно достатъчни.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за готвене на морска риба

Как се готви соленоводна риба и трикове, които да гарантират вкусен резултат.   виж още »

Едноседмична диета за изглаждане на кожата

Плодове, зеленчуци, риба, чисто месо и киноа почистват кожата само за седмица.   виж още »

Хранене при суха или мазна кожа

Ястия според типа кожа и може ли храната да ни бъде дерматолог. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта