Регистрация

Пролетни растения срещу пролетни алергии

15 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1979
Пролетни растения срещу пролетни алергии

Коприва, моркови, пресен лук и киселец потискат алергиите.

 

Родни алерголози твърдят, че трима от всеки четири българина страдат от някакъв тип алергия. Сезонните и хранителните алергии са сред най-често срещаните, а пролетта и есента се сезоните, в които въздухът е особено наситен с алергени. Те причиняват сърбежи, дискомфорт на дихателните пътища, сълзене, обриви. Има няколко естествени начина за потискане на досадните симптоми, обясняват експертите. Ето и кои са те – подарени от природата и служещи като апетитна добавка към ястията.

 

1. Коприва. Според проучване, цитирано от сайта zdrave.to високите нива на витамин К в копривата и някои от основните полезни вещества в листата на растението – като желязо и фосфор понижават реакцията на тялото към алергените с до 50%. Затова в сезона на прясната, крехка и сочна коприва, си направете салата от мачкани пресни листа със зехтин и лимонов сок или пък добавете растението в зеленчукова супа. Запарката от листа коприва е стар народен илач при пролетно кихане и сълзене.

 

2. Пресен лук. Сега е точно в сезон и радва с присъствието си както в пресни салати така и като добавка към печени меса. Високите нива на витамин С в зеленчука го правят идеален избор за борба с хистамините, предизвикващи алергии. Доказано е, че ежедневното хапване на 2 стръка пресен лук или пресен чесън може да запълни изцяло нуждата от витамин С на цялото тяло и да се погрижи за общото здраве и устойчивостта на имунитета.

 

3. Фреш от моркови. Отдавна е доказано, че хапването на моркови носи ползи за целия организъм, а отскоро оранжевото кореноплодно влиза в списъка и на противоалергичните храни. Ако морковите се консумират директно в сурово състояние само 11% от тях се усвояват. Но направени на сок те са по-лесни за разграждане и стомахът успява да измъкне повече позитиви от тях. Така че, ако искате да спрете кихането или досадните сълзи, с които започва пролетния ви ден, стартирайте го с чаша сок от моркови на гладно.

 

4. Лсита киселец. Ако страдате от лека хранителна алергия, особено свързана с месо, сервирайте си към него листенца киселец. Освен че правят вкуса на мръвката по-свеж и вкарват игрива нотка на киселост и свежест, те са идеални да подпомогнат тялото да се справи с дразнителите от околната среда. А наситеността им с витамини (и особено с витамин С) и фибри спомага храносмилането и усвояването на храната. Можете да хрускате киселеца директно – това е мил детски спомен от пролетните ваканции на село.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Алергиите към ядки са нелечими

Дори и за момент организмът да е способен да понесе фъстъците като храна, на следващ етап отново ще реагира остро срещу тяхното приемане.   виж още »

Киселото мляко пази децата от алергии

Бебетата, хранени ежедневно с кисело мляко, развиват 70% по-малко алергии и кожни проблеми от връстниците си, които са хапвали кисело мляко рядко. &n виж още »

Признаци за глутенова непоносимост

Как да разбера дали имам алергия към глутен? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта