Регистрация

Правила при слагането на буркани със зимнина

12 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 3272
Правила при слагането на буркани със зимнина

Какво означават издутите капачки на бурканите и как се стерилизират буркани?

 

С края на лятото и идването на есента прибирането на зеленчуци и плодове в буркани се превръща в занаят за привържениците на домашната храна. Особено, ако разполагате със собствена реколта, няма смисъл да изхвърляте продукцията си, създадена с усилия и пот на чело. Затова се започва с прибирането в буркани – на плодове за компоти и сладка, на зеленчуци в свеж или печен вариант. Ето какво е добре да знае всеки, захванал се с правенето на зимнина.

 

1. Доброто затваряне на буркана е гаранция за издръжливостта на зимнината. Не правете компромис с употребата на стари капачки. Купете си комплект нови, както и качествена машника за затваряне на буркани. Следете капачките – ако някоя от тях се издуе, това означава, че при зимнината се образуват газове от химически процеси, свързани с появата на бактерии. Те могат да бъдат опасни за здравето и дори за живота. Затова изхвърлете издутите буркани.

 

2. Напълнете бурканите до резката. Мнозина правят грешката да пълнят буркана максимално догоре, като се стремят да не става въздух. Но при процесите, които се случват вътре, се отделя малко количество газ. Той трябва да намери място, за да се настани. Затова по правило бурканите се пълнят до началото на резките. После се слагат капачките.

 

3. Стерилизирането гарантира дълготрайност. Добре е да стерилизирате веднъж бурканите, като ги кипнете още докато са празни и още веднъж – след напълването им. Сложете кърпа в съда, в който ще кипите бурканите. Така ще избегнете счупване, отваряне или прекомерно раздрусване. Ако слагате пълни буркани в тенджерата за стерилизиране, постарайте се водата, в която ще врат да е с 10-15 градуса по-висока температура от съдържанието на буркана.

 

4. След стерилизиране извадете и охладете. Някои грешки в слагането на зимнина идват от неправилния процес на варене на туршията или компота. Стерилизацията продължава между 7 минути и 30 минути според рецептата и вида зимнина. Времето се засича от кипването на водата, до изваждането на буркана от нея. Затова се постарайте да стерилизирате на силен котлон или огън, който гарантира бързото кипване. Веднага щом изтече даденото време, извадете буркана от врялата вода. За целта се продават специални клещи за буркани. Можете просто да изсипете водата от съда и да добавите студена. Задържите ли на топло, рискувате да развалите туршията си.

 

5. Съхранявайте отговорно зимнината. След като сте проявили първоначалната съвест да изберете прясно набрана продукция и да я почистите добре, трябва да се отнесете и със съхранението по този начин. Неслучайно всяка рецепта за зимнина завършва с баналното „съхранявайте на сухо и хладно място, без пряка слънчева светлина“. Осигурите ли на добре затворените и стерилизирани буркани сравнителен мрак и приятен хлад, можете да ги използвате дори и на следващата зима.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен мармалад, крем и сладко от тиква

Домашна зимнина от тиква в буркани, които можете да допълните с ядки и подправки, за да се получи апетитна добавка към тестени закуски.   виж още »

Варианти на домашна туршия от джанки

Как се прави туршия от джанки и рецепти за джанки в буркани?   виж още »

Как си направихме няколко вида зимнина от домати вкъщи

Три вида домати в буркани за зимата – на лютеница, барбекю сос и стерилизирани домати за готвене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта