Регистрация

Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

23 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 3242
Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

Трябва ли да се маха кожата от пилешкото месо преди готвене, за да бъде ястието наистина полезно?

 

 

Несъмнено апетитността на добре изпеченото пиле се появява още с вида на сготвеното месо, прекрасно сгушено под благоуханна кожичка с карамелен загар. Птицата, хванала тен във фурната, не би изглеждала така добре и не би била толкова вкусна, ако кожата я нямаше. Ала хранителни експерти все по-често алармират, че ядливата обвивка на пилето е висококалорична и съдържа прекалено много мазнини. Е, да я изхвърлим ли?

 

Защо е вредна пилешката кожа? Има две причини, които кара хората да не ядат тази изключителна вкусотия. Едната е, че в кожата се съдържат над 50% от вредните мазнини на цялата птица. Те са концентрирани и под влияние на температурата образуват канцерогенни съединения. Освен това калориите на пилешкото месо също са събрани предимно в кожата. А 100 г от нея съдържа 109 мг холестерол. Твърде много за ежедневен прием дори и от здрав човек.

 

Втората причина е начинът на обработка на кожата. Ако сте си заклали домашна кокошка, този риск отпада, тъй като най-вероятно е опърлена с горелка или по бабешкия метод с вестник. Но в хранителната верига никой не скубе и обгорява пилетата на ръка. Те се потапят в химичен разтвор от вещества, които проникват в пората и унищожават перушината. А е спорно колко добре се почиства кожата след това. Естествено част от тези вещества остава и след опаковането в храната, която купуваме.

 

Пилешко месо без кожа. Да се махне кожата на пилето преди печене е здравословно решение, което обаче наподобява кастрация на вкусната храна. В супа кожата не е блазнеща на вкус и вид, затова е лесно да я отделите за домашните любимци или бездомните животинки. Но какво е печеното пиле или бутче без кожа? Затова можете да опитате нещо друго – изпечете си месото с кожата, даже между кожа и мръвка можете да пъхнете масло с подправки и чак след готвенето махнете кожата. Така пилешкото ще е по-сочно, а апетитната му покривка поне ще го спаси от прегаряне и изсушаване.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 правила за готвене на пилешко от начинаещи готвачи

Пилешкото е сред най-лесните меса за готвене, а грешките при направата му са поправими.   виж още »

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръ виж още »

Мазнини, с които смъкваме килограми

Зехтинът, рибата, ядките и мазните плодове са в помощ на диетата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта