Регистрация

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 1

02 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 2271
Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 1

Никога не правете това в кухнята! Какво не се прави по време на готвене и защо – ето компилация на фолклорните грешки.

 

Препоръките, описани по-долу, са дело на 8 бивши студента, завършили професионалното висше сладкарско училище ENSP във Франция. Общото между създателите на кухненските правила е, че никой от тях не се занимава точно със сладкарство, но е продължил делото си след дипломиране в света на кулинарията. Завършилите през 1990 година абсолвенти се срещат 10 години по-късно, за да отпразнуват своя юбилей и решават всеки от тях да сподели по гаф, направен в кухнята, в която работи. Именно така се раждат правилата „Какво не се прави по време на готвене“, които след записването си на салфетка, обикалят онлайн пространството, за да дават пример за възможни грешки, които не бива да допускате. С доза хумор споделяме с вас първата част от съветите какво да не правите в кухнята и защо.

 

1. Никога не се опитвайте да хванете изпуснат или падащ нож. Отстъпете бързо и своевременно назад. Той вече пада и достигането му до земята ще е факт. Нека бъде без последствия за цялостта на тялото ви. Щом веднъж е полетял, нищо не може да се направи – примирете се. Ето мотивация да внимавате с изпускането на ножове.

 

2. Не добавяйте сухо брашно или нишесте в топла течност. Разтваря се предварително в малко хладна вода (течност) и се налива на тънка струйка в топлото ястие. Ако добавите брашното като суха консистенция в топла течност, бучките му няма да се разпаднат и дори ще се запечатат. Можете предварително да смесите с течността и чак после да подгреете.

 

3. Не използвайте мокри ръкавици за хващане на горещ тиган, тава или друга излизаща от фурната посуда. Топлината преминава по-лесно през мокрите текстури, отколкото през сухи такива. Освен това, ако използвате ръкохватки от плат, течността, с която сте ги намокрили ще се изпари от допира с горещия съд и парата директно ще изгори ръцете ви.

 

4. Не поставяйте топла стъклена чиния върху влажна повърхност. Същото важи и за горещ тиган или тенджера върху стъклена маса. От внезапната разлика в температурите стъклото ще се пръсне. Ето защо не се слага съд от йенско стъкло в предварително загрята фурна и не се налива в този тип тави горещо ястие.

 

5. Никога не сервирайте блюдо преди да го опитате. В най-добрия случай ще се окаже, че има нужда от още щипка сол. А колко други неприятности можете да откриете – ще разберете сами, след като се научите да спазвате това правило.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Съвети за готвене по рецепта

Предварителната подготовка на посуда и продукти и внимателното изчитане на рецептата са ключ към успешната ѝ реализация.   виж още »

Смях в кухнята – гафове по време на готвене

Не пробвайте колко е загрял бързоварът върху долната си устна, нито пък се хвърляйте да гасите възпламенено олио с чаша вода. виж още »

Полезни съвети за готвене на месо

10 трика, които ще ви помогнат да сготвите перфектното месно ястие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта