Регистрация

Пети сме по скок на цените на храните в Европа

30 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1446
Пети сме по скок на цените на храните в Европа

Според Евростат в България хранителните продукти са поскъпнали с 86% за последните 20 години.

 

Според последни данни на Института за социални проучвания към КНСБ, за да живее човек покривайки нуждите си, трябва да разполага с минимум 690 лв. на месец. Оказва се обаче, че близо 2 милиона българи или малко под 1/3 от сънародниците ни не покриват този праг. За сметка на това агенция Евростат отчита, че страната ни е 5-та в Европа по скок на цените на хранителните продукти за две десетилетия.

 

Кое поскъпна най-много? Алкохолът и цигарите са увеличили двойно цената си за последните 20 години. В осреднената граница от 86% поскъпване влизат безалкохолните напитки, яйцата и млечните продукти. Малко под този процент е скокът на захарните и шоколадовите изделия, тестените изделия и хлябът. Насъщният е скочил с близо 90%, като се наблюдава тенденция, при която цената привидно се запазва, но при по-внимателно вглеждане може да се отбележи, че количеството намалява. Ако преди десетилетка се продаваше масово хляб от килограм, то сега проверка показва, че теглото му е между 600 и 800 грама. Цената на месото за наблюдавания период е скочила с 45%.

 

Поскъпнали са именно стоките от първа необходимост. Проучване върху потребителската кошница на българина поставя млечните продукти на първо място по потребление. Те са последвани от яйца и месните деликатеси. На четвърто място е хлябът и тестените изделия, а на пето – алкохол и безалкохолни напитки. Шестата позиция е за десерти. Именно това са стоките, които са отчели най-сериозен скок в цените. Ето защо, за да живее нашенецът без да се лишава от основните необходими продукти, доходите му трябва да са се удвоили за последните 20 години.

 

Как поскъпват стоките в Европа? На първо място по скок в цените на храните според Евростат е Румъния, която отчита 257% ръст. Хората с пороци от северната ни съседка трябва да похарчат за „удоволствия“ като цигари и алкохол със 700% повече, отколкото през 2000 г. От негативната статистика България е изместена от Исландия, Унгария и Латвия, съответно на второ, трето и четвърто място по скок на цените на храни и напитки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Минимално поскъпване на стоките от първа необходимост

Масовите храни за българина ще поскъпнат най-малко.   виж още »

Колко ще ни струва месото за Коледа

Какви са цените на суровото свинско и охладените пуйки за коледните празници в България. виж още »

Цени и асортимент на щанда за сушени плодове и ядки

Сушените плодове са между 4 и 9 лв. за килограм, за кило качествени ядки си пригответе двайсетачка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта