Регистрация

Остани вкъщи, но се храни разумно

02 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1498
Остани вкъщи, но се храни разумно

Застояването у дома забавя метаболизма, предизвиква запек, натрупване на мазнини и килограми. Как да преборим с храна този ефект?

 

Настаналото извънредно положение, съчетано с лошото време и ограниченото място за разходки неминуемо води до заседнал начин на живот. И настъпилият домашен арест е еднакво ограничаващ за всички – от свикналите да се радват на активно ежедневие, до онези, които прекарват времето от 9 до 5 на стола в офиса. Мечтите за пролетно отслабване след зимните празници трябва да се отложат. Но с ограничения терен между хладилника, печката, телевизора и леглото изглежда почти невъзможно.

 

Запекът е първи признак на заседяването. Ако досега ходеното до тоалетна не е причинявало трудности, то твърде възможно е да се появят стомашно-чревни причини за неуспех. Метаболизмът се влияе от движението и когато то е ограничено, обмяната на веществата се забавя. Затова в период на обездвижване е добре да се консумират продукти, които забързват метаболизма и да се избягват онези храни, които го правят муден. Ето какво е добре да си хапвате по време на извънредното положение и с кое да внимавате:

 

Полезни храни при заседяване. Това са продуктите, съдържащи фибри. Затова към всяко основно си сервирайте прясна салата. Нека междинните ястия и десертите бъдат от плодове. Богати на фибри са нелющеният ориз, овесените ядки и ферментиралите туршии. Ако ви е останало от киселото зеле – спокойно можете да си го доядете, като най-добре да го хапвате под формата на салата. Варените яйца, печените бъркани яйца и въобще яйчените храни, непреминали през пържене, са добра идея за основно. Можете да залагате също на риба и морски дарове.

 

Вредни храни при заседяване. На първо място е добре да се откажете от бялото брашно и бялата захар. Те буквално ще задръстят лишеното от движение тяло. Царевичното брашно, оризовото нишесте и картофите също не са за препоръчване. Нишестето, което се съдържа в тях полепва по пропускливите стени на червата и възпира преминаването на полезни вещества към кръвта. А именно от тях имате нужда. Нежеланият филтър, който се образува, забавя перисталтиката, която и без това е повлияна от заседналия начин на живот. Ето как се появява запекът, а след него може да настъпи и авитаминоза или недостиг на някои от жизненоважните елементи.

 

Още вредни храни при малко движение: Не бива да забравяме, че всичко пържено и мазно е вредно. Колкото и да обичате домашен чипс към свинските пържоли, добре ще е да се откажете и от двете. Ако не сядате без мръвка, нека е риба или пилешко, сготвени на фурна и поднесени с достойно количество пресни зеленчуци или зеленчуци на пара. А десертите – пазете се от кексчета, вафли и други сладкиши, които комбинират едновременно бяло брашно и бяла захар.

 

Профилактика от напълняване и запек при заседяване: Освен да се придържате към посочените полезни храни и да избягвате вредните ястия в деликатния момент на продължително стоене вкъщи, можете да изпробвате още хитринки, ако вече сте качили някое и друго килце и сте забелязали първите признаци на запек. За начало пийте всяка сутрин на гладно по чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок и мед. Друг трик, препоръчван от експертите, е консумацията на лъжица студено пресован зехтин на гладно следобед. Освен това избягвайте вечерята или нека тя не е прекалено късно.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

Месец алкохолни пости и умерена консумация в следващата половин година ще позволят на ваксината срещу COVID-19 наистина да действа.   виж още »

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

Не търсете помощ от истинския чай при простуда и грип

Кофеинът, който се съдържа в черния и зеления чай възпрепятства оздравяването.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта