Регистрация

Нови изисквания за менюто в детските градини

11 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 1561
Нови изисквания за менюто в детските градини

Намаляване на солта и захарта; пресни меса, риба, плодове и зеленчуци и без пържени храни в детските градини.

 

Промяна на наредбата за изхранването на най-малките предвижда здравното министерство като превенция от ранното затлъстяване и наднормено тегло. Според очертаните правила менюто в детските градини ще стане по-оскъдно, по-безвкусно, но и по-европейско и здравословно. Забраните обхващат пържените храни, добавените захари, консерванти и оцветители, замразените меса и рибни продукти, хидрогенираните мазнини. Промените са насочени към намаляване на броя на калориите, количеството захар и сол в дневните порции и търсенето на по-високи стандарти в продуктите, които се предлагат на децата.

 

По-малко калории, по-ниска степен на затлъстяване. В това отношение детският храноден на мъниците между 3 и 4 години спада от 1570 калории на 1350 калории. Батковците и каките в детските градини между 5 и 7 годинки ще получават вместо 1770 Kcal – намалени порции общо до1600. Според родните експерти тази енергия е напълно достатъчна да даде на детето необходимата сила и тонус, без да го претоварва.

 

Пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Досега изискването беше за ежедневно сервиране на плод. Наредбата добавя и пресен зеленчук. Освен това в рамките на седмицата децата трябва да получат минимум три различни вида плод и зеленчук, за да се гарантира тяхното разнообразно и здравословно хранене.

 

Солта и захарта със занижени норми. Мъниците ще могат да се наслаждават на двата жизненоважни овкусителя в количества между 3 и 4,5 грама на ден, като се препоръчва те да са от естествени източници. Затова се забраняват всякакви сокове и напитки с добавена захар и на тяхно място идват прясно изцедените плодове и зеленчуци.

 

Висококачествени млечни продукти всеки ден. Задължителните сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко трябва да са поне 350 г на дете за ден. Забранява се обаче сиренето да е с над 3,5 % соленост, а кашкава – с над 3%. Пресните и киселите млека не може да бъдат изкуствено овкусени или оцветени, затова като вариант остава добавката на пресни или прясно смлени плодове в тях.

 

Меса и рибни продукти в детските градини. Те не бива да са били замразявани. Затова ще достигат прясно охладени до мъниците, като солта в тях не може да бъде над 1%. Забраняват се морски дарове като скариди, октоподи, миди, стриди и т.н.

 

Какво още предвиждат промените? В менюто не бива да попадат никакви храни и продукти, съдържащи хидрогенирани мазнини. Забранява се пърженето като термична обработка, а за сметка на него се залага на максимално прясна храна. Ако се сервират мармалади и сладка, то те трябва да са с етикет „най-добро качество“ и да не съдържат консерванти и оцветители. В храната не бива да попадат още ароматизанти и имитиращи продукти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Модерни продукти и по-големи порции в детските градини от есента

Баниците и кифлите се заменят с авокадо, картофите и оризът - с киноа, а лелките ще сервират котидж, рукола, пармезан и сушени домати.   виж още »

Агенцията по храните тръгва из училищните столови

Експерти ще инспектират годността, начина на съхранение и приготвяне, етикирането и качеството на храните в детските заведения. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта