Регистрация

Не прекалявайте с кафето в топлото време

04 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1310
Не прекалявайте с кафето в топлото време

Кафето обезводнява и може да доведе до силна дехидратация в жегите или след изпотяваща тренировка.

 

Кафето е старт на деня за мнозина по целия свят, акт на самонаграждаване (за самонаградата от кафето четете ТУК) и причина за почивка, удоволствие, отмора, наслада. Всеки го обича, приготвено и сервирано по сцецифичен начин. Ала кога трябва да се внимава с приема му и какви рискове може да крие една от любимите напитки, обяснява имунологът и алерголог Ирина Ярцева.

 

Кафето е опасно в жегите. Ако човек е свикнал да пие нормалните между 1 и 3 кафета на ден, трябва да внимава, когато времето навън силно сгорещи, предупреждава експертът. Основната ободряваща съставка в кафето е кофеинът. Той е силен диуритик или, иначе казано, издърпва течността от клетките и тялото. Неслучайно след консумация на кафе хората ходят по-често до тоалетна. В горещините обаче трудно се запазва водният баланс на тялото, а едно кафе е способно силно да го наруши. Затова традиционните количества от напитката, приятни на всеки, трябва да бъдат намалени наполовина, когато дойдат най-топлите дни.

 

Какво може да се случи при дехидратация с кафе? Лошото е, че хората усещат жажда чак след като тялото им вече изнемогва за вода. Дехидратацията в този момент е започнала да настъпва. Ето защо е трудно да се отчете взаимовръзката кафе – липса на течности. Особено опасно е да се пие кафе по време на плажуване или летни продължителни разходки сред природата. Хората се дехидратират без да усетят и може да се появят световъртежи, замайване, гадене, прилошаване. А когато това стане, е твърде късно.

 

Дехидратация след тренировка. Грешка е да се пие кафе преди, по време на и след тренировка. Особено когато става въпрос за кардио упражнения и силно изпотяване. Тогава кафето допринася за още по-бързата загуба на течности в организма и страничните ефекти от дехидратацията могат да бъдат спонтанни и силни. Ако все пак сте направили тази грешка и усетите замайване – пийте вода. Много вода.

 

Как се пие кафе през лятото. Д-р Ярцева съветва да се внимава с количеството и да се консумира винаги в компанията на вода. Така в тялото ще постъпи влага, която да поддържа естествените функции. Експертът обяснява, че не е нужно човек да се лишава от любимата си напитка, а просто да подходи отговорно, като изпие чаша вода преди или след консумацията ѝ. Също добавя, че няма значение дали кафето се пие топло или студено, с мляко или без, подсладено или чисто. Количеството кофеин в него е еднакво и води до еднаква степен на обезводняване.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кафе ледчета – как се правят и за какво се използват

Ледени кубчета от кафе освежават млякото, любимия сладкиш или превръщат летния аперитив в подобно на Бейлис изкушение.   виж още »

Учени: Кафето пречи на паметта, не на съня!

Ново изследване върху въздействието на кофеина доказа, че ободряващите напитки влияят върху обема на сивото вещество в мозъка.   виж още »

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта