Регистрация

На Цветница готвим риба

12 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 4562
На Цветница готвим риба

Окичете празничната пролетна трапеза с пресни зеленчуци и рибни продукти.

Идната неделя – 13 април 2014 година е Цветница. Християнският празник е плаващ и се чества на шестата неделя след началото на Великия пост и една седмица преди отбелязването на Великден. По традиция на този ден се приветства пролетното плодородие като се хапват свежи пресни салати. Освен това единствено на Цветница от всичките 40 дни пости се позволява консумацията на риба и рибни продукти.

Една четвърт от българите ще имат имен ден на Цветница, което означава, че трябва да са подготвени за неочаквани гости. Затова ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко предложения какво да спретнете за основно и гарнитура така, че хем да е вкусно и апетитно, хем да се придържаме към християнския ритуал.

За салата – най-добре е да се заложи на сезонни зеленчуци. Марулята е на мода този месец, затова предлагаме кръстоска от листен зеленчук със сушени домати, зехтин и царевица, който е нискокалоричен, засищащ и вкусен. Ако очаквате по-специални гости и ви трябва по-луксозно изпълнение, заложете на комбинацията от множество зеленина, луксозни сирена и ядки. Айсберг с моркови и маслини е също добра комбинация за гарнитура към рибни продукти или просто повод за една ракийка. Заешката салата е богата на витамини и ще ви помогне да се справите по-лесно с пролетната умора. 

На традиционалистите, свикнали да си хапват типично български салати можем да разкрием засищаща салата от домати и краставици. В нея има толкова много продукти, че ще се нахраните и без основно. Ако обаче планирате още блюда, ето два по-леки варианта на салатата - направена с традиционни продукти за Шопска салата, но в малко по-разчупен стил и нискокалорична, но засищаща на основата на краставица.

Дойде ред и на рибата. Пъстървата е най-добрия избор за пролетта, защото е лека и лишена от мазнини. Опитайте пъстърва със сметанов сос и закачливи аромати. Ако пък искате да е абсолютно крехка и диетична, то напълнете коремчето с билки и я изпечете във фолио. Можете да се насладите на още един вариант - пъстърва със сос от магданоз, приготвена по традиционна морска рецепта.

Ако сте се спрели на друг вид риба, то ето техники за приготвяне, които можете да използвате според предпочитанията си. Най-бързо и лесно става рибата, изпечена на тиган. Можете да опитате и вариант, в който е леко пикантна като любимата ми рецепта за пангасиус. А ако на софрата ще присъства многолюдие, то направо напълнете шаран, толстолоб или друг голям рибок. Ето как се прави пълнена риба със зеленчуци и стафиди. За финал - можете и просто да си опържите купените от вас филета. По-добре е пържената риба да бъде и панирана. Така хваща уникално хрускава и апетитна коричка.

Екипът на kulinarno.bg пожелава на всички празнуващи да носят цветната свежест на името си, устойчивостта на вековните дървета и позитивността на пролетта. Да са живи като живовляка, здрави като здравеца и никога да не ронят сълзите на символа на празника - върбата!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тази Цветница – един по-различен празник в извънредна ситуация

На Цветница носим на починалите качамак, а с близките хапваме морски дарове.   виж още »

На Цветница носим камачамак на умрелите и хапваме риба с вино

Върбовите клонки на Цветница символизират радостта на народа от пристигането на Исус Христос в Йерусалим.   виж още »

Този уикенд: Да си направим палачинки

Сладки и солени палачинки предизвикват апетита на малки и големи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта