Регистрация

На Св. Харлампи и Св. Валентина освещаваме домашна погача и бурканче с мед

10 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 1909
На Св. Харлампи и Св. Валентина освещаваме домашна погача и бурканче с мед

На 10-и февруари се меси медена питка, за да пази от болести и се отправят молитви за мир и любов.

 

 

На 10-и февруари православните християни почитат паметта на Св. Харлампи (Хараламбий) и Света мъченица Валентина. Празникът се нарича още Чумин ден, защото днес се извършват ритуали за прогонване на чумата и предпазване от болести. В различни краища на България Св. Харламби е описван като силен старец или мъж-исполин, който в големите си ръце държи синджири. А на тях са завързани всички болести. И когато хората ядосат светеца, той пуска някой синджир, за да сполетят неволите грешните души.

 

На Св. Харлампи се меси медена питка. Ритуалът е за омилостивяване на покровителя, както и за заблуждаване на Чумата. В родния фолклор тя е жена със спластена нересана и немита коса, която скита гладна, в търсене на жертвите си. За да не зарази жените в дома, те не трябва да работят и излизат днес. Единствената им задача е да омесят домашна погача, да я намажат с мед и да я занесат до църквата заедно с бурканче мед за освещаване. След това мъжете чупят по комат от питката и го носят заедно с менче с вода и гребен извън селото. Вярва се, че чумата ще се спре, ще хапне, ще се поомие и среши и ще забрави, че е тръгнала към хората да върши злините си. Осветеният мед се пази до следващия Чумин ден и се дава по лъжичка от него на всеки, който се разболее.

 

На Света Валентина се пие вино за здраве, мир и любов. Мъченицата е реална личност, живяла в началото на IV век в Палестина. Тя е жертва на гоненията срещу християните, организирани от Максимилиан II Галерий. След като отказва да запали божия храм в името на езическите вярвания, е обезглавена, но посланието за мир и разбирателство, отправено преди смъртта ѝ пример за човечеството. И за да се сбъднат думите на мъченицата на семейната трапеза се слага вино и се вдигат наздравици, като се наричат добрини и благодетели на характера.

 

Днес имен ден празнуват Валентин, Валентина, Валери, Валерия, Валя, Вальо, Харлампи, Харламбий и Лампи. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците и им пожелава битие, изпълнено с любов, разбирателство, високи морални ценности и липса на болести и неволи! На Чумин ден празнуват и пчеларите - нека кошерите се роят и реколтата бъде сладка и обилна!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Св. Св. Константин и Елена с бели дрехи, курбан и нестинарски танци

В деня на Св. Св. Константин и Елена не се работи. Организират се големи тържества с жертвено животно и нестинари се молят на светците за закрила на ч виж още »

Вино, мед и погача в деня на Св. Валентина и Св. Харалан

На Чуминден българите гонят болести и злини с гребен и медена питка, а християните почитат паметта на Св. Валентина с тост за сила, вяра и благополучи виж още »

На Св. Харлампий и Св. Валентина заплесваме Чумата с питка и мед

Ритуали за прогонване на Чумата се извършват навред из България на 10-и февруари.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта