Регистрация

На Йордановден се меси хляб със светена вода

06 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 1951
На Йордановден се меси хляб със светена вода

На Богоявление водата е вълшебна и хората се мокрят за здраве.

 

На 6-ти януари християните в България празнуват Богоявление, наричано още Йордановден. Вярва се, че тогава Йоан Кръстител потапя Исус Христос във водите на река Йордан и го посвещава в християнското тайнство. Небето се отваря и хората стават свидетели на Божественото триединство – Бог Баща, Бог Син и Светия Дух заедно. Затова и празникът се нарича Богоявление.

 

Традиции с вода на Богоявление. Водата в този ден символизира свещената река Йордан, затова се вярва в нейните вълшебни сили. Тя може да цери, да предпазва от злини, да благовещава, да носи здраве и късмет, защото е връзка с божественото. Затова в миналото още преди изгрев момите са ходели на чешмата да донесат вода, жените са минавали през църквата, за да я осветят, а след това се е впрягала в различни местни ритуали.

 

Погача със светена вода за Йордановден. Щом осветената вода е влизала в дома, жената се захващала да омеси три хляба с нея. Първият, заедно с бълкица червено вино, се поставя на прага на дома. Той е за пътници, скитници и прегладнели, които да отчупят къшей питка, да отпият глътка вино и да дадат своята благословия за доброто семейство, погрижило се да ги нахрани. Вторият е за хората в дома и се изяжда на закуска или обяд, за да допусне всеки от светената вода в себе си, приемайки божието триединство. С третия се посрещат гости, защото на вечеря кумове и кръстници се събират, да отпразнуват божествената си връзка и да се благословят.

 

Скачане за кръста на Йордановден! Сред най-атрактивните религиозни обреди в България е гмуркането за кръста на Йордановден. В него имат право да участват само мъже. Металният кръст се хвърля в река, езеро или море след освещаване на празничната литургия и мъжете се впускат през ледените води, за да го извадят. Вярва се, че всеки участник в ритуала ще се увенчае със здраве за цялата година, а смелчагата, извадил кръста, ще занесе здраве на всички близки и обичани хора и болест в дома му няма да посмее да влезе. Ако денят е сух и мразовит – годината ще е плодородна, ако вали сняг – ще има меко лято и дъждове за реколтата, а ако кръстът замръзне след ваденето – берекет очаква целия народ.

 

Обредно мокрене на Йордановден. И докато здравите и силни мъже скачат в ледените води, то деца, болни, старци и жени се отдават на обредно мокрене. Със светена вода се пръскат хората за изцерение, за плодовитост и добри отношения в дома. Ако двама се напръскат заедно, то разбирателството им ще е по вода, затова често баби издебвали младоженци и ги заливали с цели менци още докато спят.

 

Измиването на Царя на Йордановден. Това е последният официален ден, в който коледари и кукери бродят из населеното място. Главният от тях се обявява за цар и след като мине и през последния дом, шествието се отправя към чешмата. Там маските и празничните дрехи се свалят и т.нар. Цар се измива обредно. Всеки от „четата“ се докосва до него, за да попие частица здраве и за себе си и своя дом. Следва празнично пръскане.

 

На Йордановден имен ден празнуват Богдан, Богдана, Божан, Божана, Йордан, Йордана, Йорданка, Дана, Данка, Данко, Бетина, Боголюб, Боголюба. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците и им желае здраве, успешна и ползотворна година и много късмет!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

На Йордановден празнуваме Божието триединство и силата на водата на две тържества и множество обреди с вода.   виж още »

На Йордановден водата има магическа сила

Три погачи със светена вода за здраве се месят на Богоявление. Извършват се обредни къпания, замивания и мокрения за здраве, щастие, късмет и плодород виж още »

На Васильовден с печена кокошка, баница с късмети и сурвачка

С Обрезание Господне приключват Рождествените празници в първия ден на Новата година.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта