Регистрация

На Илинден се прави чорба от петел в чест на Свети Илия

19 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 3173
На Илинден се прави чорба от петел в чест на Свети Илия

Ако на Илинден има гръмотевици – плодовете ще са гнили, ядките – празни, но виното ще е хубаво.

На 20-и юли християни по цял свят почитат паметта на Свети Илия. Празникът в България е познат под името Илинден. В този ден не се работи, а хората организират събори около храмове, на могили и оброчища в близост до мястото, където живеят. В народната традиция Св. Илия е познат като Гръмоделецът или Гръмотворецът.

Според легендата Свети Илия кара своята каляска в небесните простори – подобие на познатият бог Марс, който впряга своите коне Фобос и Деймос. Ядоса ли се Св. Илия, на земята гневът му достига като гръмотвици и светкавици. Смята се, че тътенът, който се разнася от небесната шир е звукът от търкаляне на бъчвата на светеца.

Според народните вярвания на Илинден Свети Илия трябва да се умилостиви чрез ритуали, защото ако се появи гръм в небесата, плодовете ще прогният, орехите и лешниците ще бъдат празни, реколтата ще е лоша, но виното, което се търкаля в неговите бъчви ще е хубаво. Тук жената в семейството има важна роля, защото трябва да направи курбан от най-стария петел и да замеси геврек или питка в чест на светеца.

Жените трябва да станат по тъмно и да заколят своя „петел – баща“. Още преди да се е съмнало се замесва погача – боговица, която се оставя цял ден неначената, за да похапне сладко Свети Илия и да бъде спокоен докато слънцето грее. Така няма да излиза на разходка с каляската си и да търкаля бъчвите. Заклания петел пък ври дълго време докато жилавото му месо стане крехко, а след това със супата се черпят роднини и приятели, като се моли Свети Илия да пощади реколтата и да я запази от летните стихии.

На Илинден не се работи и не се влиза в открити води. Вярва се, че който тръгне да плува, ще бъде отведен при Свети Илия. Той ще изпрати на кораби и лодки гръмотевици и бури. Работа не бива да се пипа, а ако времето е хубаво, хората трябва да му се радват под открито небе.

В някои части на България в средата на деня се принася в жертва копитно животно, за да не се чува гръм от копитата на добитъка на Свети Илия. Честват се големи регионални събори, където животното се пече на шиш, та огъня и мириса от него да се вдиган високо в небето и да зарадват яростния светия.

Екипът на kulinarno.bg Честити празника на всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илина, Искра, Илко, Илчо, Илка и пожелава на всички българи и християни Свети Илия да ги закриля от природни стихии и да бъде милостив към добивите им.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Скромна вечеря и сбъднати молитви в деня на Св. Св. Захари и Елисавета

В деня на Свети Захари и Света Елисавета Господ сбъдва молитвите на вярващите.   виж още »

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници. виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous09-11-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin No Prescription Amoxicillin Online klq.xhqr.kulinarno.bg.roh.dz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous09-11-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin Without Prescription ekh.yasp.kulinarno.bg.fse.ci http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта