Регистрация

Най-често срещаните Е-та в колбасите

20 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 2881
Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.

 

Ерата на прясната и чиста храна вече отминава и вместо полезност на продукта се гони примамлив търговски вид, ниска цена и продължителен срок на годност. Затова и повечето месни продукти в хранителната верига, особено тези за директна консумация, са „обогатени“ с консерванти и подобрители. Какво да наблюдаваме и от какво да се пазим, обяснява директорът на отдела за иследвания на Руския институт Роскачество пред РИА НОВОСТИ.

 

Как трябва да изглежда истинският варен колбас? Вече се е превърнало в заблуда, че цветът му е ярко червен, а в сърцевината се виждат отчетливо отделни текстури. Всъщност, ако не се добавя кармин и други оцветители, повечето салами от вида са с блед розов цвят. Но такива се срещат все по-рядко. Само домашно направените имат правилната визия. Не се лъжете, че наситеното червено е доказателство за наличието на истинско месо. След сваряване мръвките стават бледи. Не бива да има кухини и различаващи се цветни петна в текстурата при разрязване.

 

Кои Е-та се използват в колбасите? Някои производители са доста щедри в добавянето на оцветители, подобрители на вкуса и консерванти. Голяма част от тези съставки са безвредни или с тях трудно може да се прекали. Сред допустимите са Е250 (оцветител); аскорбиновата киселина (витамин С, който предпазва от грънясване); Е300, Е301, Е304, Е306 (антиоксиданти, които дори дават ползи на тялото); Е331 (добре познатата лимонена киселина); Е262, Е325, Е326, Е330 (служат за превенция от развитието на микроорганизми и е добре да ги има в състава на фабрично произведените месни продукти); Е339, Е450, Е451, Е452 (за увеличаване на плътността на смляното месо и като набухватели).

 

Кои Е-та в колбасите са вредни? Натриевият глутамат (Е621) е станал изключително модерен подобрител на вкуса, но неговите качества дават спорен резултат (Повече четете ТУК). Освен него в разрешените вещества с рискове за здравето влизат още Е120, Е252 и Е563. Ако ги видите на опаковката, постарайте се да хапвате малки количества от продукта, съветват експерти.

 

Какви още добавки се слагат в колабсите? В месните мезерлъци не бива да има растителни протеини, нишесте и добавка от пилешки меса (освен ако колбасът не е пилешки). Добре е също така на опаковката да е отбелязано, че продуктът не е направен с механично отделено месо.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?   виж още »

Кои меса се усвояват най-трудно

Полезното месо може да се окаже тежък товар за храносмилателната система.   виж още »

Безвреден стабилизатор ли е гума ксантан

За какво се използва гума ксантан, позната под името стабилизатор Е 415. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта