Регистрация

Модерни варианти за зелева салата

08 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 2394
Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.

 

Дойде времето на нейно величество – зелката. И докато някои ентусиасти вече заредиха буркани и бидони с кисело зеле за зимата, други все още се наслаждават на пресния сезонен зеленчук в свеж вариант. Комбиниран с домати и зехтин, краставица или морков, овкусени с оцет и добавка от копър – свежият листен приятел е много вкусен и се превръща в полезно народно предястие. Но модерната кухня предлага и иновативни зелеви салати, които могат да се превърнат в изискана експлозия от вкусове. Ето някои по-нестандартни, но и доста вкусни варианти на зелева салата.

 

1. Зелева салата с моркови, ядки и сос от сирена. Започнете приготовлението за традиционната зелева салата като нарежете на тънки ивички зелето, наситните копъра, а моркова рендосате. Сега е ред на иновацията. Запечете на сух тиган кедрови ядки, орехи или нарязани на едро лешници. След това пуснете в купата на пасатора бучка сирене и го залейте с мляко, половината на теглото му. По желание добавете скилидка чесън и пюрирайте. Трябва да стане сос, малко по-рядък от гъста майонеза. С него овкусете зеленчуците и отгоре поръсете хрупкавите ядки директно преди поднасяне.

 

2. Зелева салата с риба и добавки. Изберете си маринована риба. Руската сельодка и продаваната на грамаж в хипермаркетите маринована херинга са доста подходящи. Ако искате по-изтънчен вкус, заложете на пушена сьомга. Ако пък не ви се плаща цената за изисканото филе, заменете го с пушена скумрия без кости. Смесете парченца риба с наситненото зеле и копър и полейте с лимонов сок. Тази храна можете да обявите за диетично основно, а добавки от ядки, сварена киноа или нахут от консерва ще я направят още по-питателна и вкусна.

 

3. Зелева салата със сирена и плодове. Зелето се обича с млечните продукти. В Русия е много популярна салата от зеле с кашкавал и млечно-чеснов сос. Но защо да се ограничаваме само с кашкавал? Вместо него можете да опитате с гауда, синьо сирене, ементал, скаморца, запечени на грил тиган халуми или тофу. А сирената от своя страна добре се връзват с плодове. След като съчетаете зелето с избран от вас млечен продукт, изберете си и плод за добавка – резени ябълка, покапани с лимонов сок, семена нар, грозде, боровинки. В сушен вариант можете да заложите на почти всичко – стафиди, годжи бери, череши, папая, кокосови люспи. И на финала, ако ръснете крокант или други карамелизирани ядки – салата става великолепна.

 

4. Зеле с кореноплодни зеленчуци. Приятелството на зелката с моркова е пословично, но опитвали ли сте зелева салата с цвекло? Ами с бяла или черна ряпа? А защо не и с дайкон? Впуснете се в импровизации, защото само подправяне с малко лимонов сок или оцет, сол и зехтин прави идеална различна салата от зеле.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Цвекло – варено, печено или в суров вариант

Рецепти с цвекло или какви ястия се готвят с цвекло?   виж още »

Салата от леща – модерна, диетична и здравословна вкусотия

Какви са правилните компоненти на салатата от леща, за да се превърне тя в радост за очите, небцето и стомаха?   виж още »

Как се оправя пресолено кисело зеле

Можете да спасите домашното кисело зеле с няколко полезни трика за извличане на солта от киселото зеле.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта