Регистрация

Любопитни факти за пуканките

19 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 9041
Любопитни факти за пуканките

Кога е празникът на пуканките и какво трябва да знаят любителите на пуканки за своя царевичен фаворит?

 

19-и януари е обявен за Световен ден на пуканките. Хрупкавото бяло мезе е любима залъгалка за устата на милиони хора по света, особено пред екрана на домашния телевизор или в киносалона. Достъпната цена на царевицата за пуканки, широкото разпространение и бързото лесно готвене им позволяват да бъдат под ръка винаги щом се появи апетит за тях. А широката гама от сладки и солени варианти ги нагажда към всеки вкус и предпочитания. Коя е родината на пуканките, от каква царевица се правят пуканки, какви варианти на домашното мезе можете да си сготвите и още любопитни факти за пуканките ще разкажем сега, за да почетем подобаващо празника на апетитните бели хапчици и техните фенове.

Хитри и екстравагантни варианти на домашни пуканки в сладко и солено

Кой е измислил пуканките? Любимото мезе произхожда от Южна Америка като първите данни за пуканки са датирани от 4 000 години преди Христа. Открит е ритуален наниз с пуканки в мексиканска пещера като част от обредните предмети на местното население. В пещерни рисунки от 3 000 г пр. Хр. се намират данни за превръщането на зърна царевица в пуканки чрез омазняване и поставяне върху нагрят предмет над огъня. Великите географски открития запознават хората с пукливата царевица, която до XV век не е напускала пределите на Южна Америка и е нова за останалия свят. Днес в САЩ се отчита най-висока консумация на пуканки като количество на глава от населението. Денят, в който се изяждат най-много пуканки е събота, а соленият вариант се продава с 1/3 повече от сладките видове.

Рецепта за елементарни домашни пуканки с масло и сол

От какво се правят пуканки? Суровината за пуканки е царевицата, но въпреки това не от всеки сорт царевица се получават пуканки. В света има над 3 000 сорта царевица, а броят им постоянно нараства заради новите генетични кръстоски. По-малко от половината от тях обаче могат да се сготвят на пуканки. За целта вида царевица трябва да е с ниско съдържание на нишесте и много тънка обвивка на зърното. Обикновената фуражна царевица, както и сладките сортове за консервиране и консумация от човека са с много нишесте и понякога с твърда обвивка. Така при нагряване те се цепват леко и се изпичат, но не могат да експандират сърцевината си, за да се превърнат в едновременно хрускаво и меко бяло гълъбче. (На испански пуканките се наричат palomitas, което в превод означава малки бели гълъби.) Днес вече има специално селектирани сортове за пуканки, които се разтварят по-лесно и се превръщат в наистина голяма и вкусна хапка.

Рецепта за пуканки с мед, горчица и чесън

Пуканките като украса. Освен в купата, плика или кутията, готовите пуканки се настаняват и в декорацията. Това е хилядолетна коренна традиция в Южна Америка, която днес е обзела целия свят. Децата ги използват за коледна украса като боядисват в различни цветове. В България пуканки се редят върху традиционните сурвачки и по някои кукерски маски. Могат да бъдат оригинално допълнение към картички, рисунки и дори продукт за създаване на творби на изобразителното изкуство. На много места по света се вярва, че наниз от пуканки може да прогони злите сили. Засега единствено е доказано, че привлича птици, които си ги хапват с удоволствие.

Рецепта за карамелизирани пуканки, които можете да оцветите

Идеи за домашни пуканки. Домашните пуканки са апетитно и полезно решение да се замени чипсът и сладкишите с нещо нискокалорично за прихрупване. Приготвят се като в 1 с.л. сгорещено олио в тенджерка се изсипват 2 с.л. пуклива царевица. Изчаква се пукащото разтваряне на зърната да стане през интервал по-голям от 5 секунди и мезето е готово. Но за да не бъде блудкаво, трябва да се овкуси. Ако обичате солени варианти, разтопете масло и добавете в него подправки или стрито на прах кубче бульон. Заливайте готовите пуканки с тази смес и бъркайте. Сладък вариант ще направите като сипете захар в тенджерата или след изпукване залеете с разтопен шоколад. Лесно е. А и помнете, че 100 г готови пуканки имат само 134 калории – доста по-малко от други любими храни за пред екрана.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.   виж още »

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?   виж още »

Амарант – универсално растение за гарнитура, плънка, брашно и пуканки

Какви са полезните качества и хранителните свойства на древната и модерна храна – амарант. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта