Регистрация

Няколко идеи за домашни пуканки

27 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 2931
Няколко идеи за домашни пуканки

С масло, люти, карамелени или шоколадови – домашните пуканки стават идеални с няколко лесни трика.

 

Пуканките са уникално мезе за домашно кино и семейно събиране, защото занимават устата, но не съдържат излишни калории както чипсовете и пакетираните хрупки. Разбира се, става въпрос за домашно направените пуканки, защото в пликовете за микровълнова и в машините за масова продажба се добавя голямо количество от свръхвредната палмова мазнина. По-добре да се заредите с идеи и ето какво можете да сътворите у дома си.

 

Как се правят домашни пуканки? Сгорещете 3 с.л. олио в голяма тенджера с дебело дъно и капак. Щом започне да цвърчи силно, изсипете толкова пуканки, колкото да покрият дъното, но задължително без да се застъпват. Захлупете с капака и щом чуете звука от първите десетина залпа, хванете с ръкохватки капака заедно с ушите на тенджерата и започнете да раздрусвате деликатно. Правете това докато преброите 5 секунди между 2 поредни пукания. След това бързо обърнете съдържанието на тенджерата в купа. Готово!

 

Домашни пуканки с масло и подправки. Най-лесно ще овкусите пуканките като ги поръсите с желаната от вас подправка или просто добавите сол в олиото за печене. Но ето и трик от книгата на Марта Стюард. Разтапяте масло на водна баня и в него добавяте желаните от вас подправки – лют пипер, шарена сол, стрит на прах пилешки бульон, къри или друго по желание. Разбърквате и с получената смес поливате пуканките, като ги бъркате. Така овкусителят ще залепне по тях, а и ще имате неустоимия дъх на масло, харесван от мнозина.

 

Най-вкусните домашни карамелизирани пуканки. Ако харесвате пуканките в сладък вариант, то сигурно сте пробвали да поръсите кафява захар в съда за готвене. Има по-пленителен трик, представен от 5-minute craft. Сипете мазнината в тенджерата и добавете карамелени бонбони. Изпукайте пуканките директно в тях. Ще се изненадате каква вкусотия се получава. А и карамелът залепва равномерно.

 

Домашни сладки пуканки. Ако пък искате да направите истински пуканков шедьовър, разтопете маршмелоу в микровълновата и оваляйте след това пуканките в лепкавата каша. Можете да опитате също да разтопите млечен шоколад с малко масло и с тази смес да залеете готовите пуканки. А защо не бял шоколад?

 

И за финал – нещо любопитно за пуканките: Знаете ли, че в испаноговорящите страни пуканките се наричат palomitas? Думата идва от paloma (гълъб), защото според нечий ум, измислил думата, пуканките наподобяват малки бели гълъбчета, което и означават в буквален превод.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за пуканките

Кога е празникът на пуканките и какво трябва да знаят любителите на пуканки за своя царевичен фаворит?   виж още »

Хранителни продукти за наторяване на домашните растения

Наторяване на саксиите с продукти от кухнята. Домашно приготвени торове за растения.   виж още »

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта