Регистрация

Листа от кестени в народната медицина

06 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 2093
Листа от кестени в народната медицина

Отвара от листа на кестени и запарка от кестенова шума подобряват еластичността на вените и борят хемороидите.

 

Настана кестеново време – по паркове и алеи малки и пораснали деца събират гладките свежи кестени, за да поиграят с тях, да ги занесат у дома под възглавницата за събиране на лошата енергия или да ги поставят до компютър и телевизор за улавяне на вредните лъчи. А по време на събирането на малките тъмнокафяви топчета, хората тъпчат попадалата шума, без да осъзнават, че това е една от хилядите билки, известни на народните лечители.

 

Каква шума от кестени се събира? За разлика от повечето билки, които се изсушават и съхраняват в сух вариант, кестеновите листа трябва да са максимално сочни. Затова не ги събирайте от земята, ами късайте онези от тях, които са все още зелени и се намират на дървото. Можете да ги взимате с все дръжчицата, така самите листенца ще се запазят свежи по-дълго време. А ако искате да имате „порция“ и за другия ден, ги сложете във ваза с вода.

 

Как се прави отвара от кестенова шума? Вземете 10 листа и ги накъсайте с ръце в тенджера с 300 мл хладка вода. След това кипнете и варете 10 минути. Водата ще се редуцира наполовина почти. Можете да захлупите с капак с дюза, за да не губите ценните изпарения. След това махнете от огъня и оставете под капак още 20 минути. После прецедете и консумирайте топло. Можете да добавите лъжичка мед за сладост, ако ще приемате вътрешно.

 

Как се прави запарка от кестенови листа? Отново вземете 10 свежи листа, накъсайте ги и ги пуснете в дървено хаванче или порцеланов съд. след това с дървено или порцеланово чукче ги счукайте, докато соковете им излязат. Залейте с вряла вода, захлупете под капак и оставете така половин час. После прецедете и използвайте като чай или мазило.

 

Какво лекува кестеновата шума? В народната медицина тя се използва вътрешно и външно за подобряване на еластичността на стените на кръвоносните съдове. Можете да пиете отварата или запарката както профилактично, така и с лечебна цел. За съжаление от нейните свойства можете да се възползвате само в пет месеца от годината – докато листата са свежи. Пие се на гладно по една до две порции на ден. Ако ще мажете, правете го възможно най-често с една доза в рамките на ден, използвайки памук или памучен тампон. Маже се по целите крака, областта под гърдите, трицепса и плешките – третират се големи пространства от тялото, а не само частта, където разширените вени са видими.

 

Шума от кестени против хемороиди. Хемороидите по същество са кръвоносни съдове, които събират кръв в себе си и променят формата си. Затова кестеновите лечение и профилактика са подходящи и за тях. Можете да пиете отвара или запарка и да се миете хубаво с нея, като не подсушавате след това.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни поверия с конски кестени

Кестени за здраве, добър сън, самоувереност и късмет се скатават в дома, под възглавницата и в джобчето.   виж още »

Вкусни идеи за готвене на кестени и здраве

Как се готвят кестените и кои рецепти с кестени са полезни?   виж още »

Народна медицина за сваляне на температура

Народни метоти да сваляне на висока температура. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта