Регистрация

Къде е най-доброто място за яйцата

14 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 1219
Къде е най-доброто място за яйцата

По-добре съхранявайте яйцата в оригиналните им опаковки дори и след варене.

 

Къде е най-подходящото място да се държат сурови яйца? Над този въпрос се разгорещи научен междуконтинентален спор, в който се включиха американски, немски, британски, френски и австралийски експерти, като всеки изложи плюсовете и минусите на най-традиционните места за съхранение на яйца.

 

Суровите яйца могат да стоят и на стайна температура. 20 градуса за тях е идеално място. Така най-лесно ще биете белтъците им на сняг, ще приготвяне суфлета и ще застройвате супи. Когато яйцата се съхраняват в стаята, срокът им на годност спада средно с една седмица под посочения на опаковката. Но пък готварските им качества значително се подобряват.

Вижте как на село си приготвяхме печени яйца на хартишка.

 

Яйцата в хладилника се вмирисват. Черупката им може да изглежда като бетонирано гладко пространство, но видяна през микроскоп тя представлява пореста мембрана, покрита с микроотвори. Именно през тях преминават другите миризми от хладилника. Независимо дали варени или сурови, яйцата ги попиват като гъба. И след това променят вкуса и аромата на ястията. А никой не обича десертите му да миришат на лук например.

Вижте друга любима закуска - варени рохки яйца с хляб и сол.

 

Среден вътрешен рафт на хладилника е най-подходящ за яйцата. Обикновено хладилниците са така направени, че мястото за яйцата е на вратата. Но това е най-неподходящият възможен вариант. Честото отваряне води до резки промени в температурата, които развалят яйцата по-бързо дори и от престоя на стайна топлина. Движението пък разбива белтъка и прави мембраната още по-пропусклива за неприятните миризми. Затова експертите препоръчват да държите яйцата на среден рафт и в оригиналната опаковка, с която са купени.

Ето и рецепта за бъркани яйца с гъби и рукола.

 

Няколко часа силна топлина разваля яйцата. Дори и да са сурови, ако престоят само четвърт ден на температура около и над 30 градуса, яйцата се развалят. Най-опасни са традиционните транспортирания от село до града с личния автомобил. В него обикновено няма термочанти и хладилници, а температурата може да скочи драстично. Особено ако паркирате за час-два, за да разгледате със семейството някоя забележителност по път.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво означавт цифрите от кода на купените яйца

Как да познаем яйцата от свободно отглеждани кокошки и колко е срока на годност на птичите продукти. виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Няколко хитринки при работата с яйца

Отделете жълтъците от белтъците на счупените яйца с помощта на пластмасова бутилка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта