Регистрация

Крил – храна за риби на човешката трапеза

11 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1607
Крил – храна за риби на човешката трапеза

Продукти от водни безгръбначни претендират за полезна и достъпна храна на бъдещето.

 

Обобщителното Крил представлява няколко групи безгръбначни водни обитатели, затова човечеството дълги години не обръща внимание на живеещите на пасажи организми с дължина между 0,8 и 6 см, освен когато става въпрос за изучаване на детайлите на морските дълбини. Но оказва се, че тези животинки могат да се превърнат в полезна храна на бъдещето и интересът към тях неимоверно скача.

 

Крил за храна на риби. Ако сте чували думата, най-вероятно е заради съдържанието на малките животинки в храната за домашни рибки. В естествени условия китовете, тюлените и акулите са най-големите крил фенове. С безгръбначните се хранят и аквариумни соленоводни и сладководни видове, като крил диетата им заздравява имунитета, прави цветовете ярки и спомага хвърлянето на хайвера. Храната се продава под формата на малки гранули или люспи и представлява в състава си изсушен и смлян крил с добавки.

 

Полезни вещества в крил. Безгръбначните са богати на ценните омега 3, омега 6 и омега 9 мастни киселини. Освен това съдържат голямо количество протеин, равносилно на този в телешкото и пилешкото месо. Наситени са със силния и рядък антиоксидант астакснатин, както и на ценните за клетката колаген и фосфолипиди. В тях има витимини А и Е. При приема от хора е доказано, че понижават нивата на лошия холестерол, на кръвната захар и регулират кръвното налягане и мозъчната дейност.

 

Хранителни добавки от крил. В специализираните магазини вече може да бъде открито олио от крил и протеин от крил. Крил олиото се представя като по-полезен вариант на рибеното масло. Препоръчва се за общо укрепване на клетката, като антиоксидант за прочистване на тялото, за заздравяване на стави и кости, при сърдечно-съдови проблеми и диабет тип II, за борба с наднорменото тегло, за понижаване на лошия холестерол и за добавка при неправилно или небалансирано хранене. Подобрява еластичността на клетъчните стени и кръвоносните съдове, прави косата копринено мека и гладка, подмладява кожата и подобрява зрението. Крил протеинът пък се добавя към храни и напитки за обогатяване с белтъчни. Спомага развитието на мускулната маса и зарежда със сила и енергия. Засища за дълго време и не съдържа вредни мазнини и празни калории.

 

Крил храни на бъдещето. Установено е, че при изсушаване много от полезните качества на крила се запазват, ето защо в Източна Азия вече обмислят създаването на фабрики за брашно от крил. Богато на протеин и полезни мазнини, то ще има задачата да замести високовъглехидратните теста от пшеница, ориз, царевица, картофи. Под формата на прах ще съществува като бърз вариант за засищане, дори и разтворен във вода. А що се отнася до крил мазнините – планирано е те да се превърнат в свръхполезна и евтина добавка към солени и сладки ястия. За съжаление при термична обработка на висок градус губят качествата си, затова по-скоро ще изпълняват ролята на студено пресованите ядкови олиа, отколкото на мазнина за готвене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Насекоми ще заменят свинското и телешкото в храните

Брашна от буболечки ще доставят на човека фибри и аминокиселини във вкусни ястия на бъдещето.   виж още »

Хлебарки – здравословен протеин по китайски

Фермерът Ли отглежда американски хлебарки за направата на вкусни мезета и елитна козметика.   виж още »

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта