Регистрация

Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

04 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 2778
Колко е вредно пилешкото в хранителната верига

Птичето месо в широката хранителна верига носи повече негативи на тялото и здравето, отколкото блага. Затова не прекалявайте с богатата на протеин мръвка от пилета.

 

Пилешкото е най-консумираното месо в България, но според данните от проучване на птицепроизводители, около 5 % от пилешкото, което изяжда нашенецът, е отгледано в домашни условия. А що се отнася до останалите 95% - това е месо, наситено с хормони и антибиотици, които попадат в човешкото тяло чрез храната, изядена от птиците или течност, инжектирана в месото, след заколване. И могат да доведат до неприятни последици.

 

Вредно пилешко месо от хранителната верига. Две са основните добавки в пилешкото месо от родни производители, обясняват от BB-Team. Това са карагенани Е 407 и гума тара. Повечето фермери и особено дребните нямат изгода да си позволяват антибиотици като добавка във фуража. Пеницилините се откриват в месото на птици от големите ферми. Карагенините обаче доказано предизвикват язви и провокират канцерогенни образувания. Гумата е по-безвредна и може да предизвика единствено задържане на вода в организма и отоци, които ще се уталожат до 2-3 дни. Затова не се препоръчва честата консумация на иначе полезните пилета, но отгледани в условия, различни от домашните на двора.

 

Антибиотици в пилешкото месо. С тях се третират пилетата заради честите боледувания. Новите сортове бързорастящи птици, отглеждани за храна, често боледуват. На 40-60 дена от излюпването вече са готови да бъдат заклани и пакетирани, а времето за изчистване на антибиотика от месото е 10 дни. Често пъти това време не остава и натровеното с лекарства пиле достига до трапезата. А честото приемане на антибиотици развива резистентност и има риск предписаното лечение на човек от специалист да бъде неефективно. Освен това приемът на антибиотици от здрав човек е вреден, но за съжаление това се случва на почти всеки, хапвайки си пилешко от широкото производство.

 

С какво се инжектира пилешкото месо? Трик на производителите е да вкарват течност в бутчетата и бялото месо на закланите птици чрез инжектиране. В миналото това беше безвредна вода, която да увеличи теглото при замразяване. Днес в най-добрия случай тя е смесена с лека киселина, която разрушава месните влакна, прави мръвката по-крехка и сочна и намалява времето за готвене. Затова купените пилета ни се струват по-вкусни от домашно отгледаните. В тези течности понякога се добавят и оцветители, които действат на клетъчно ниво. Ето защо пържолите от бутче имат този неустоим вид и вкус, нетипичен за повечето домашни пилета.

 

Как да прочистим пилешкото месо от добавки? Особено ако ще го готвите за децата си, трябва да подходите отговорно. Сварете месото и изхвърлете водата, съветват от kalvacha.com, обяснявайки, че в този бульон няма да остане почти нищо полезно, а по-скоро ще заприлича на супа от антибиотици. Свареното вече месо преместете в чиста вода и доварете. Тази част може да се използва за супи, основни, бульони.

 

Прочистване на пиле без варене. Някои гозби изискват да използвате купеното пилешко месо в суров вариант. Няма да е вкусно да го изпечете след като е сварено. Затова използвайте друга техника, която ще издърпа част от вредностите на мръвката. Разтворете в студена вода 1 с.л. сол и добавете сока на ½ лимон. Накиснете мръвките за 2 часа. Излейте водата, сипете нова и накиснете за още 2 часа. Така ще спасите тялото си от някои вредни съставки в съвременното хранене.

 

Още едно предупреждение за купеното месо. Гореописаните факти не важат само за пилетата, а за почти всички птици в хранителната верига – патешко, пъдпъдъче, модерните френски петлета и особено за пуйките, които приемат най-голяма част от вредностите. Така че изборът на алтернативна птица не е решение. Освен това съветваме да избягвате черния дроб, защото в него се застояват най-голяма част от медикаментите, приети с храната. В по-малки дози те остават във воденичката и сърцето. Затова ако ви е грижа за здравето си, не прекалявайте с птичите дреболийки.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 правила за готвене на пилешко от начинаещи готвачи

Пилешкото е сред най-лесните меса за готвене, а грешките при направата му са поправими.   виж още »

Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

Трябва ли да се маха кожата от пилешкото месо преди готвене, за да бъде ястието наистина полезно?     виж още »

Кои меса се усвояват най-трудно

Полезното месо може да се окаже тежък товар за храносмилателната система.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта