Регистрация

Колата руши тялото от „входа“ до „изхода“

14 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1554
Колата руши тялото от „входа“ до „изхода“

Как с бутилка Кока-кола си вредим – от зъбите и езика, през хранопровода, стомаха, вътрешните органи и червата, та чак до настроението и усещането за щастие.

 

Колата е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, особено през топлите летни дни. Не е тайна, че тъмното газирано безалкохолно е доста вредно, но какво всъщност си причиняваме след изпиването на една бутилка, разказва д-р Мелтем Хейтиноглу. Специалистът е доктор по медицина, ендокринология и доцент в Университета в Чикаго, а изводите, публикувани от екипа му са данни, добити въз основата на множество изследвания.

 

Колата вреди от устната кухина до ануса, разрушавайки телесния баланс на цялото тяло, категоричен е експертът. А след това обяснява как с първата глътка всичко се завърта в порочен кръг. Попадайки в устата първата атака е върху зъбите – много захар в съчетание с киселина брутално руши емайла, а газировката притъпява усещанията на езика за вкус.

 

Продължаваме през хранопровода. Там глътката свежа течност удря силно стените на гълтателната тръба едновременно със студ и газировка. Предразположените към рак на хранопровода, повишават своите злочести шансове още повече. Малка настинка или вирусно неразположение може да прерасне в ангина. Безобидният проблем преминава в разраняване на тъканта, следва защита на тялото чрез отлагане на гной. Човек усеща дразнене и болка, често последвани от гнойни храчки.

 

В стомаха колата създава киселинен стрес. Ако вече има стомашно съдържимо, то разграждането му се преустановява, заради голямото количество захар, което причинява ферментация. При този процес се образуват газове. Отделно такива попадат и чрез газировката. Стомахът се подува и започва да боли. А усвояването на полезните вещества от храната в него е тотално блокирано. Метаболизмът се затруднява и забавя. Оттам се повишават още шансовете за напълняване.

 

Панкреасът изнемогва от кола. Количеството захар в 500 мл от напитката е твърде много, за да бъде разградено. В опит да се пребори с него, тялото произвежда много инсулин, а захранването на мускулите с енергия спира. Човек се чувства отпаднал, а шансът за развитие на диабет тип 2 се повишава. Неразградената захар се трупа под формата на мазнина около черния дроб. Ненатрупаното количество трябва да напусне тялото чрез урината. И там бъбреците се преуморяват от работа, изтегляйки цялата възможна течност от организма, за да премахнат захарта. Тялото се дехидратира – усещането за умора се засилва, мозъчната и нервната функция се забавят, клетката, останала без вода, старее в пъти по-бързо.

 

Червата се издуват – колата забавя перисталтиката. И ако все пак дотук тялото се е оправило стоически с процеса на отделяне на вредната напитка, следва последният етап на разруха. Колата избива чревната флора. Еднократната ѝ консумация нанася седмична щета върху установения правилен начин на работа на отделителната система. Често след пиене на кола се появява запек. Храната не се абсорбира правилно и тялото губи дивидентите от полезните вещества на погълнатите продукти. В допълнение, ако сте предразположени към поява на хемороиди, ще активизирате и забързате процеса на „изникването“ им.

 

Колата пристрастява. Не се заблуждавайте, че това е кофеинова зависимост – всъщност е захарна. Тялото свиква с високите нива на инсулин и развива нужда от още въглехидрати. Така гладът за сладкиши се повишава. Кофеинът действа основно на нервната система, правейки я по-чувствителна. Изопнатите нерви, съчетани с киселинна среда в стомаха, могат да доведат до състояние на депресия и параноя.

 

Ето как с една порция кола правим тялото си нездраво, повишаваме множество рискове от заболявания и се лишаваме от доброто настроение и усмивката си. Затова д-р Хейтиноглу съветва хората да се замислят дали негативният ефект от комерсиалното безалкохолно може да бъде компенсиран от вкуса и насладата, която то носи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Смъртен случай в Китай след препиване с кола

Китаец получи усложнения и почина след като изпи 1,5 л. кола за 10 минути.   виж още »

Как хамбургерите на McDonald's остават винаги свежи

Изненадващо доказателство, че в сандвичите на McDonald's няма повече консерванти и подобрители, отколкото в същите продукти на други вериги за бързо х виж още »

10 неща, които не знаем за Кока-кола

Изумяващи факти за най-консумираната газирана напитка в света – колата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта