Регистрация

Кой зимен плод за какво е полезен

13 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1949
Кой зимен плод за какво е полезен

За какво са полезни цитрусовите плодове, нарът, анансът и бананите?

 

С идването на зимните месеци в умерените ширини изобилието от плодове, на които се радваме през лятото, става все по-оскъдно. С прибирането на последните ябълки, дюли, тикви, мушмули, круши и грозде природата се подготвя за зимен сън. А хората се отправят към плод-зеленчука, за да се порадват на нетипични за България плодове, идващи от далечни земи.

 

Чуждоземните плодове не бива да бъдат заклеймявани. Въпреки твърдението, че човешкият организъм разгражда и усвоява най-добре ядливите растения в ареала, където вирее, не бива да се отрича всичко, което не расте и зрее на родна почва. Все пак лимоните, портокалите, бананите, ананасът си имат своите качества, доказани от изследователите. Пък и се намират в свеж вид през зимата на пазара. Кой плод за какво е полезен – вижте сега и изберете своята закуска или междинно прихапване за следващите дни.

 

ползи от яденето на бананиБананите ни карат да се чувстваме щастливи. Ако страдате от потиснатост по летните дни и сивото време навън помрачава настроението ви, хапнете един банан. Тези особено вкусни и засищащи плодове са богати на веществото триптофан, което в тялото се преобразува в хормона серотонин. Той е носител на усещането за щастие и спокойствие. С чепка банани на седмица ще приемате по-лесно неволите на ежеднвеието и неприветливостта на студеното време.

 

Ползи от яденето на мандариниМандарините пречистват черния дроб. Именно зимата е сезонът, когато най-често се прекалява с мазни храни, сладкиши и алкохол. Функцията на черния дроб е затруднена и това се отразява на здравето и тонуса. Три мандарини на ден, само за месец, ще възстановят правилната чернодробна функция и ще спомогнат за цялостното пречистване на организма. Така че в студеното време имаме особена нужда от тях.

 

За какво е полезно кивитоКивито е естествен имуностимулатор. Вместо да пиете таблетки витамин С и сиропи за стимулиране на имунната система, си хапвайте по едно киви всеки ден. Този плод е с изключително голямо и естествено съдържание на аскорбинова киселина (витамин С). Природата го дарява именно през студените месеци, когато нуждата от неговите качества, предпазващи от настинки, е наистина голяма.

 

За какво е полезен анансътАнанасът спомага отслабването. Веществото бромелаин в този екстравагантен плод, е истински враг на мазнините. Зимата не е най-подходящото време за диети, но пък в студените месеци се качват коварни килограми и обиколки, които можете да си спестите, хапвайки по 150 грама ананас всеки ден.

 

За какво са полезни лимонитеЛимонът запълва дефицити от еднообразно хранене. Ако нямате навика да хапвате ежедневно плодове, храните се на крак с фаст фууд, позволявате си честичко пържени ястия или не сервирате салата към всяко основно, то в тялото ви ще липсват доста микроелементи и се очаква да има дефицит на редица витамини и фибри. В този случай постъпете отговорно, като хапнете един лимон. Той съдържа голямо количество витамин С, а освен това е богат на пектини, фибри, флавоноиди, калций, мед, калий, магнезий и каротин. Не е тотален заместител на пълноценното меню, но поне малко ще помогне да намалите вредите от неразумните си хранителни навици. Освен това в миналото е използван като противоотрова – очаква се да поизчисти вредни затлачвания и натрупвания на остатъци в тялото.

 

За какво е полезен грейпфрутътГрейпфрутът изгаря подкожните мазнини. Борбата с тези нахални наслагвания, които оформят неестетичната визия на фигурата, е тежка и продължителна. Ще я подпомогнете като си хапвате по ½ грейпфрут преди лягане и веднага след ставане от сън. Ще забележите, че без да спазвате диети или да увеличавате интензитета на тренировките ще успеете да се отървете от някой и друг сантиметър от талията и бедрата.

 

За какво е полезен нарътНарът понижава холестерола. Този плод е особено полезен за хората с висок холестерол и сърдечно-съдови проблеми. Някои привърженици на природната медицина дори го препоръчват вместо традиционните лекарства за поддържане на кръвното налягане. Ако не ви се занимава да го чистите семка по семка, изстискайте си го на сок. Няма да загубите благотворното му действие.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко мандарини се ядат на ден и за какво са полезни

Прекаляването с мандарини може да отключи потенциални проблеми със стомаха и жлъчката.   виж още »

Здрави, красиви и витални от половин лимон, изстискан в чаша вода

Лимонов сок с вода прави чудеса с имунната система, настроението и външния вид. виж още »

Киви за здраве и добро настроение

Кивито укрепва имунната система, дарява щастие и виталност. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта