Регистрация

Кои храни съдържат фолиева киселина и защо е важно да се приема витамин В9

30 Jul 2020   /   nina123   /   Видяна: 1760
Кои храни съдържат фолиева киселина и защо е важно да се приема витамин В9

Листните зеленчуци, черният дроб, бобовите продукти и пълнозърнестите храни запълват дефицита на важен витамин с много ползи, който трудно се набавя в естествен вариант.

 

Всяка бъдеща майка знае, че трябва да приема фолиева киселина (витамин В9), за да гарантира здравето на плода си. Но погрешно е залегнало разбирането, че само преди и по време на бременност тялото се нуждае от фолиева киселина. Тя некоректно е наречена „женски витамин“, защото е особено важна за нежната половина от човечеството, но мъжкото тяло също има нужда от В9 и често дори страда от дефицит.

 

За какво е полезна фолиевата киселина? Тя е незаменим елемент за човека и всеки трябва да си я набавя, за да си гарантира общото здраве. Витамин В9 е основен в изграждането на силен и устойчив имунитет. ой подпомага функцията на щитовидната жлеза – орган, чиито нарушения могат да предизвикат множество болести и проблеми. Фолиевата киселина отговаря за здравината на половата и нервната система, за сърдечно-съдовата дейност, за работата на стомашно-чревния тракт, за адекватното минаване през пубертета. Тя е регулатор на редица важни хормони и процеси в тялото, а нейният дефицит може да предизвика множество болести и усложнения на болестни състояния.

 

Фолиева киселина за жени. При дамите недостигът на витамин В9 предизвиква ранна менопауза, но за да се постигне сигурна превенция, не бива да се допускат дефицити в продължение на десетки години. Фолиевата киселина участва в изграждането на ДНК структурата и поддържането на хемоглобина. Насърчава растежа на косата, здравината на кожата, поддържа доброто зрение, предпазва от състояние на депресия, страх и нервност. Доказано е, че тя е определяща за цвета и тенирането на кожата, за депигментацията на косата. Понякога ранното побеляване на окосмяването се дължи на недостиг на витамин В9.

 

Фолиева киселина за бременни. Периодът на бременност, раждане и последващото възстановяване е важен и отговорен етап от женското битие. Ускореният приемна витамин В9 е препоръчителен няколко месеца преди забременяването, като е добре да продължи през цялата бременност и първите месеци след раждането, като бъде консултирано с наблюдаващите процеса специалисти. Приетата дневна доза в този период е 400 мг, но тя е индивидуално относителна, затова консултациите с лекари в областта е задължителна. Такова количество НЕ може да бъде набавено само от храна, затова често се предписват и хранителни добавки.

 

Фолиева киселина за мъже. Витамин В9 е изключително важен и за силния пол. Доказано е, че появата на зряло окосмяване (брада, мустаци, окосмяване в интимната зона) се ръководи от този витамин. Той отговаря за възмъжаването на гласа, правилното уголемяване на простата, производството на сперма и половата активност. Подобрява оплодителната способност и бори появата на акне. Забавя косопада и благоприятства нервната система. Липсата на мотивация и енергичност може да бъде отдадена на дефицит на фолиева киселина в мъжкото тяло.

 

Кои храни съдържат фолиева киселина? Богати храни на фолиева киселина са листните зеленчуци в прясно състояние – марули, спанак, лапад, пресен лук, зеле, левурда. Сред даровете на природата голямо количество В9 съдържат черешите, пъпешите, цвеклото, морковите, доматите. Бобовите култури и пълнозърнестите храни са с високи нива на фолиева киселина, като в допълнение съдържат витамини и минерали, спомагащи по-бързото ѝ усвояване. От животинските продукти богати на В9 са черният дроб, яйцата, рибният хайвер и сиренето. Разнообразното хранене е ключово за адекватното зареждане на организма с полезни вещества, незаменими компоненти и важни източници на здраве, спокойствие, развитие, красота и дълголетие.

 

Ето и няколко храни с богато съдържание на фолиева киселина.

 

Бобена салата с масълце

 

Зелева салата с моркови

 

Печено сирене с домати в гювече

 

Пилешки дробчета със зеленчуци

 

Салата с домати, киноа и спанак

ПОДОБНИ СТАТИИ

Губим ползите от плодовете с интензивно потене

Витамините и минералите от плодове и зеленчуци напускат организма през порите когато е горещо.   виж още »

Липсата на витамини убива половата мощ

Разнообразното и пълноценно хранене е в основата на високата потентност и оплодителната способност. виж още »

Четири витамина и множество храни, с които да посрещнем есента

Ако не се възползваме от даровете на природата до последна възможност, се обричаме на болести и отпадналост през зимата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта