Регистрация

Киселото зеле не е за всеки

20 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 2915
Киселото зеле не е за всеки

Хората с високо кръвно, проблемни черва и бъбреци и кърмачките трябва да внимават с консумацията на кисело зеле.

 

Киселото зеле е завоювало своето място на един от основните готварски продукти в българската кухня през зимата. Сарми, салати, кебапи, дори и постни гозби се правят с ферментиралия зеленчук. А експерти постоянно откриват нови и нови ползи от консумацията на киселото зеле. Но полезността му не бива да залъгва, че то е добра храна за всеки и от него трябва да се яде максимално най-много. Има хора, на които киселото зеле може да навреди. Кой трябва да внимава с хапването на кисело зеле, ще разберете по-долу.

 

Кърмачките не бива да ядат кисело зеле. Бактериите от ферментиралия продукт могат да попаднат в кърмата, а оттам и в стомаха на бебето. Незрялата му храносмилателна система ще бъде атакувана от полезни за възрастните микроорганизми, с които не може да се справи. Това ще доведе до болки и подуване и ще засили и без това болезнените колики. Ако кърмите и хапвате кисело зеле, по-добре изхвърлете следващите две кърми.

 

Киселото зеле вдига кръвното налягане. За да се получи естествената млечно-кисела ферментация и да се запази продуктът годен за консумация, трябва сол. А не е тайна, че именно тя повишава кръвното. Затова хората, при които нивата му са над нормата трябва да внимават. Не е нужно да се лишават напълно от родната кулинарна традиция. Но е препоръчително да изкиснат добре зелевите листа и да минимизират солта от други храни в менюто си, за да не им повлияе негативно иначе полезния продукт.

 

От кисело зеле се задържа вода в тялото. Солта, голямото количество влага и някои от бактериите в зелето са причина за появата на подувания и оттоци след консумация. Задържането на вода вдига допълнително кръвното и натоварва бъбреците. Ако имате камъни в бъбреците натоварването от тази храна може да предизвика болка, която ще предотвратите с умерено хапване на изкиснато и отцедено кисело зеле.

 

Не се яде кисело зеле при проблеми с червата. Ако страдате от метеоризъм или просто се оплаквате от газове, придружени с болка в стомаха след консумация на храни, бъдете внимателни с киселото зеле. То е агресивен към нездравите черва продукт. Ако веднага след като го хапнете усетите силно подуване и дори „изпуснете душата си“, ще е добре да сведете консумацията му до минимум – по 1-2 листа през няколко дни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Киселите краставички – полезни, но в умерени количества

Киселите краставички са идеална народна салата или мезе със здравословни и диетични свойства.   виж още »

Как се оправя пресолено кисело зеле

Можете да спасите домашното кисело зеле с няколко полезни трика за извличане на солта от киселото зеле.   виж още »

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта