Регистрация

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

09 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3680
Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма.

Алкохол – под това име се обединяват множество напитки с различен вкус, градус, цвят и аромат. Едно е сигурно – от зората на човечеството хората са вложили своята изобретателност в сътворяване на разнобразни техники за производството му, в намиране на нови начини да се подобри вкуса му, а индустрията, която се занимава с неговата направа и разпространение е една от най-развитите в световен мащаб. Несъмнено навикът да се изпие по едно в края на работния ден, в добра компания, в момент на усамотение, поради щастие, злополука, любовни терзания или просто за удоволствие, е привичка на мнозина, и е свързан с усещането за особен вид наслада.

Както повечето неразделни действия от човешкото ежедневие, така и консумацията на алкохол подлежи на множество анализи и дискусии, в които се търсят полезните и вредните страни на една обявена за порочна практика, каквато е пиенето. Може би най-смущаващото последствие от него е пристрастяването, което неминуемо се появява след ежедневна употреба. А няма спор, че множество ПТП-та с фатален край са именно по вина на пияни шофьори, поведението, скоростта на реакция и взимане на решения се променя и след като е пил, човек е сколнен да допусне повече грешки, отколкото в трезвено състояние.

Редовната консумация на алкохол води до психически разтройства, причинява катаракта, пречи на умствените процеси като запаметяване и логическо мислене, натоварва черния дроб и възпрепятства адекватната функция на сърдечно-съдовата и нервната система. А ако се прекали с количествата, освен моментното неразположение, познато още като махмурлук (как да се спасите от него - вижте ТУК), се появява невъзможност за справяне със задълженията и цялостна апатия. Честото прекаляване пък води до хипертония и причинява чернодробна цироза – болести, които могат да завършат с летален край. Алкохолът не бива да се приема от бременни жени и кърмачки, защото майките рискуват да пристрастят чедата си към спиртните напитки, както и да увредят развитието на плода в утробата си.

Защо алкохолът пречи на диетата и отслабването? Това е въпрос на който мнозина отговарят с факта, че спиртните напитки са висококалорични. Знаете ли, че всъщност не е точно така. Ето и хранителната стойност на някой от най-често консумираните градусови питиета, за да се убедите сами, че дори авокадото е по-калорично от 100 мл бяло вино например.

  • 100 мл светла бира – 35 Ккал
  • 100 мл червено вино – 105 Ккал
  • 100 мл бяло вино – 75 Ккал
  • 100 мл тъмна бира – 48 Ккал

Малко по-различно стои въпросът с твърдия алкохол, който е по-висококалоричен от вината и бирите, но съгласете се, че от него не се изпиват литри!

  • 100 мл червен ром – 220 Ккал
  • 100 мл бял ром – 210 Ккал
  • 100 мл ликьор – 300 Ккал
  • 100 мл водка – 235 Ккал
  • 100 мл вермут – 158 Ккал
  • 100 мл бренди – 225 Ккал
  • 100 мл ракия – 230 Ккал

Целият проблем с алкохола и диетите не е наистина в калорийната стойност на питиетата, а в начина, по който те действат на тялото. Доказано е, че след консумация на водка, организмът гори мазнини с до 73% по-малко, отколкото когато е на безалкохолен режим. Спиртните напитки атакуват и разграждат натрупаната мускулна маса, като по този начин пречат на мускулите да са добре очертани и да се борят с подкожните мазнини. Освен това градусовите питиета убиват значителна част от полезните вещества в тялото. Те атакуват витамините С, В и D, като причиняват съответно влошаване на имунната система, отслабване на кости и кръвоносни съдове и преждевременно състаряване на кожата.

Полезен ли е алкохолът? Въпрос, който мнозина любители на чашката си задават, като търсят оправдание за порочните си навици. Е, полезен е, но в минимални количества. Няма да е вредно за една жена, ако изпива по 1 бира на ден, 30 мл ракия или друг концентрат и до 75 мл вино. За мъжете дозата е 2 бири, 50 мл „твърдо“ и 100 мл вино. В тези норми напитките ще повлияят благоприятно на нервната система, ще подпомогнат успокояването и отпускането на човека, ще се съюзнят със стомашните сокове в процеса на разграждане на храна, ще регулират нивото на стомашната и чревната микрофлора и ще предизвикат правилно оросяване в крайниците и мозъка. 

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кето храни борят алкохолната абстиненция

Бедните на глюкоза порции правят по-лесно отказването от алкохола.   виж още »

Дебелее ли се от алкохол?

Ако правилно съчетаете пиенето и мезетата, любимата чашка може да има и вталяващ ефект.   виж още »

Защо едни хора се напиват лесно, а други – не?

Ензим в човешкото тяло отговаря за първичната преработка на алкохола и елиминиране на вредните действия от ферментиралите напитки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта