Регистрация

Как е създадена вилицата заради пицата?

08 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1568
Как е създадена вилицата заради пицата?

Любовта на италианските владетели към пицата предизвиква измислянето на вилицата.

 

Когато се заговори за рожден ден на пицата, се посочва 1889 година, когато е създадена пица Маргарита (Маргерита) по поръчка на Умберто I, който искал да впечатли съпругата си Маргарита. Но легенди и история се преплитат, за да предадат една по-различна гледна точка, повтаряна в последните години из онлайн пространството.

 

Пицата като гарниран хляб. Това е първообразът на любимото на мнозина кръгло тестено изделие с добавки. Преди повече от 1000 години в Елада са правени подобни храни, като хлябът се овкусявал с местни билки, зехтин и маслини. Историческото взаимодействие между гърци и римляни пренесло традицията и на Ботуша, а гарнираният хляб се превърнал в любима храна на бедните, защото се приготвял с малко и достъпни продукти и бил лесен за изпичане в домашните печки от миналото.

 

Фердинанд Неаполитански и пицата. В началото на XVIII век владетел на име Фердинанд пожелал да види как живеят бедните поданици, и подобно на много легенди, напуснал двореца, предрешен като селянин. Скоро обаче сетивата му били поблазнени от аромата на вкусен хляб. Така Фердинанд попаднал на известния сред простолюдието майстор на пици, наричан ПИЦАЙОЛИ –Антонио Тесто. При тази дружба владетелят опитал ястието и се влюбил във вкуса му. След завръщането си в двореца обаче идеята му да се приготвя храната на селяните била отхвърлена и дълги години Фердинанд търпял подигравки заради влечението си към ястие, което се меси чрез настъпване с крака и е предназначено за най-бедните класи. Така пицата на успяла да си проправи път в благородническите среди.

 

Друг Фердинанд постъпил по-разумно. Става въпрос за Фердинанд Бурбон, който през 1832 г. опитва семпла пица и веднага е обсебен от решението да я превърне в модерна храна в двореца. Но отново се сблъсква с проблеми – пицата се меси с крака и не може да бъде изядена според етикета на висшето общество. Затова владетелят повикал своя приближен Дженарио Спадачини и му предложил богато възнаграждение, живот в лукс и удобства, стига да успее да измисли как пицата да бъде сервирана на официална вечеря и да бъде представена на висшето общество без да предизвиква погнуса. Тежката задача отнела на Спадачини половин година, но отговор бил намерен.

 

Как е измислена вилицата? По това време вилиците представлявали големи и неудобни тризъбци с голямо разстояние между отделните шипове. Дженарио Спадачини преценил, че с нож и вилица, но по-малка и с четири сравнително близки един до друг зъба, може да се изяде пица, без да се налага да се държи с ръка. Освен това за замесването на тестото нямало да се използват човешки крака, както било досега, а специално направени метални уреди, наподобяващи крака. Така пица и вилица се появили заедно в италианския елит.

 

Маргарита и пицата. Първата пица, изпечена за знатна особа по поръчка е Маргарита, кръстена на съпругата на крал Умберто I. Тя е приготвена по поръчка на владетеля за възлюбената му, а по ирония на съдбата, неин създател е Рафаело Еспозито – роднина на Антонио Тесто. Годината е 1889, а от този ден пицата е приета за част от националната култура на Италия.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Забравихме какво е истинската пица

Храната, която днес хората наричат пица, е с алтернативни блатове, добавка от твърде много продукти, сметанов сос и съществува дори в сладък вариант. виж още »

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

Еволюция на пицата от плосък хляб до основно ястие с много продукти

За да е истинска една пица в нея задължително трябва да има босилек, моцарела и домати, както и да е изпечена на висок градус. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта