Регистрация

Как да накараме копривата да спре да пари

19 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 2684
Как да накараме копривата да спре да пари

Шокиране на копривата или стискане с ръкавици ще помогне да бъде изядена без да пари.

 

В сезона на копривата мнозина прибягват до полезното растение, за да си сготвят всякакви солени гозби с него. И докато едни предпочитат да хапват зелените листенца в пресен вариант, за да запазят максимума на хранителните им качества, други си обичат традиционните каша от коприва, супа от коприва или коприва пане. Какво да правим обаче с растението, когато попадне в кухнята и заплашително наостри парливите си малки бодлички – ето няколко идеи.

 

Бланширане и шокиране на копривата. Това е най-лесният начин да я направите безопасна за манипулиране с голи ръце или да я съхраните във фризер. Кипвате голямо количество вода и чак след като заври, пускате копривата в съда. Натискате с лъжица без да мачкате и оставяте да се свари за една минута. После изсипвате съдържанието през гевгир и потапяте в голяма купа с ледена вода и бучки лед. Ледът ще спре термичната обработка и листата ще останат свежи и зелени. После можете да наситните за супа, салата или да приберете в плик във фризера.

 

Стискане на копривата. Това е техника, която гарантира всички полезни вещества да останат в листата. При бланширането умират част от витамините, а ако ще хапвате копривата в прясно състояние, не е нужно да я атакувате с високи градуси. Сложете чифт дебели ръкавици и с тях силно настискайте листата. Посолете и намачкайте отново. За пълна гаранция потретете мачкането след като покапете с оцет или лимонов сок. После остава да нарежете и да покапете със зехтин и имате директно готова непареща салата от абсолютно прясна коприва. Можете да използвате и този вариант за добавка към салати или поръска на меса и печени картофи.

 

Мачкане на копривата с крака. Този метод наподобява мачкането на грозде за вино, но ако се притеснявате, че ръкавиците ви могат да пропуснат някое бодилче, също е вариант. Не бива и да ви притеснява, че настъпвате храна, защото тя все пак ще е опакована. Приберете листата коприва в найлонов плик, него приберете във втори плик за по-сигурно. Пликовете трябва да са големи, за да може копривата да се разпредели на тънък пласт в тях. След това с чисти чехли настъпвайте отгоре, като се уверите, че стъпките ви са покрили цялата площ поне два пъти. После вече можете да докосвате с голи ръце.

 

А как копривата влиза в разкрасителния арсенал – вижте ТУК.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народна медицина с остатъците от готвене на коприва

Водата от попарването на коприва и твърдите неядливи части на растението могат да се използват за разкрасителни процедури и отвари за здраве.   виж още »

Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »

Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта