Регистрация

Какво червено вино да избера за празника

11 Feb 2020   /   nina123   /   Видяна: 2250
Какво червено вино да избера за празника

Видове червени вина и с каква храна се връзват.

 

Трифон Зарезан или Свети Валентин – който и от двата празника да чествате, виното е неотлъчна част от тържеството. А за да покажете отношение към любимите хора, прителите, семейството и към самия себе си, е добре да подходите с разбиране към бакхусовия еликсир. Какво вино да избера за празника? Мнозина си задават този въпрос в търсене на най-стилната бутилка, подходяща за предвиденото меню – нужно е питие, което да изрази висока класа и да донесе изтънчено удоволствие. Затова ще помогнем, като дадем няколко съвета за червените вина този път.

 

Съчетаване на вино с храна. В книгата „Виното: Дегустационен курс“ Марни Олд обяснява, че виното трябва да се съчетава по вкус с храната. Затова горчивата и киселата храна си отива съответно с горчиво и кисело вино. Сладкишите се връзват със сладникавите розета, а тежките меса и маслени сосове – съответно с мазни вина. Салатите и морските дарове са лека храна, затова при тях се спрете на леко вино. В повечето случаи това са белите вина. "Единствено пикантната храна НЕ се съчетава с пикантни вина", пише Олд. Ако държите на пълната хармония между храна и напитка, вземете три бутилки – бяло или леко червено за предястието, тежко вино за основното и десертно вино за сладкиша. Така няма риск да сбъркате. Е, може малко да се позамаете, особено ако сте на романтична вечеря и двама души унищожат три бутилки.

 

Защо да избера червено вино за вечеря? Особено ако в храната присъства червено месо като основен компонент, тъмните вина са идеалният партньор. Те са с подчертан вкус и голяма плътност. Хармонират идеално с пилешки бутчета, червено пуешко или патешко месо и особено сочно свинско или телешко. По-леките и немазни мръвки се съчетават с по-леки напитки, а по-сочните – с тежко вино. Ето как:

 

Подходящо червено вино за пилешко, пуешко, заешко. В този случай изберете леко и свежо вино. Ще го познаете по цвета, който е закачлив и може да изглежда дори като разреден с вода. Не се притеснявайте. Ако сте си купили качествена напитка, цветът ѝ не е плътен заради краткото контактуване с ципите при производствения процес или краткото време за ферментация. Това вино не бива да бъде обявявано за нискокачествено. Пилето и пуйката си вървят идеално с френско Божуле, италианско Ламбруско и немското Шпатбургундер. Ако искате класа тежест, можете да заложите на Пино Ноар от Франция или Нова Зеландия, както и на Шанти или Каберне Фран.

 

Подходящо червено вино за мазни меса. Прасето и винцето са първи дружки при създаването на величествено хранително удоволствие. Ако сте заложили на мазно свинско, се спрете на Порто, Приорат, Каберне совиньон, Шираз (Сира). По-крехкото свинско и телешкото партнират идеално с Мерло, Пинотаж, Бордо, Малбек и калифорнийско Пино Ноар. Ако пък търсите български сортове – изберете класическия Мавруд или Мелник 55 за всякакви червени меса. Колкото до купажите – истинската класика е в комбинацията от Мерло и Каберне совиньон или между Каберне совиньон и Мавруд. Второто е по-тежичко.

ПОДОБНИ СТАТИИ

За виното и киното в София Филм Фест 2020

Инициативата Кино Гурме настанява пред големия екран с чаша вино в ръка и разказва истории за производство и отлежаване на вина; за любов, вкус и тайн виж още »

Да познаем виното по бутилката

Как се избира вино с очи? Формата на бутилката, вида на капачката, цветовете на етикета и годината на реколтата говорят за вкуса на напитката.   виж още »

Първи стъпки в избора на подходящи мезета за розе

Впечатлете гостите си с изискана комбинация между ордьовър, десерт и розе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта