Регистрация

Какво се случва с тялото, ако закусваме варено яйце

11 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 3175
Какво се случва с тялото, ако закусваме варено яйце

Сила, красота, здраве и щастие за хората, свикнали да хапват по варено яйце на закуска.

 

Ползите от хапването на яйца се превръщат в основа на някои от най-модерните диети. Богат на полезни вещества и висококачествен протеин черупчестият продукт се оказва един от най-полезните продукти, които можем да сложим в устата си. Ниската му цена и фактът, че само едно яйце на ден е достатъчно, го поставят на челно място в менюто на модерния човек. Какво ще спечелим, ако закусваме с по варено яйце всеки ден, обяснява каналът Bright Side, цитирайки множество проучвания и експертизи.

 

1. Яйцата НЕ повишават холестерола. Наистина – жълтъкът съдържа вреден холестерол, но учени от университета в Кънектикът са доказали, че едно, две до три яйца на ден не повишават холестерола в организма. Тайната се крие в голямото количество на фосфолипиди и омега 3 мастни киселини. А те помагат на тялото да се справи с лошия холестерол – не само този, който сте погълнали с жълтъка, но и онзи, който вече е депониран в организма и пречи на нормалните му функции. Ето как хапвайки холестерол, вие се борите с него. Това правило не важи за пържените яйца, които се пренасищат с вредни мазнини и не могат да ги саморазградят.

 

2. Най-добре е да хапвате дозата яйца за деня на закуска. Голямото количество протеин и витамини дават изключителна сила на тялото и заздравяват имунната система преди да се изправите пред света. Яйцата се разграждат бавно и носят усещане за ситост – така няма да огладнеете до обедната почивка. Освен това съдържат веществото колин. То е сред есенциалните мастни киселини, особено грижовни към мозъка. Ако хапвате варено яйце всяка сутрин, след 10-тна дена ще усетите как способностите ви за запаметяване, решаване на проблеми и комуникация са се повишили. Истината е, че умът има нужда от ценния колин.

 

3. Яйцата зареждат с естествено количество витамини и минерали. На първо място това е витамин D, който помага на тялото да абсорбира калция. Така ще се радвате на здрави кости, гъвкави стави и идеални зъби. Фосфорът в белтъка също се включва в тази задача. Уникалната оптимална комбинация от селен и цинк са мощни антиоксиданти, които ще помогнат на организма да се пречисти от вредните вещества, погълнати с храната. Освен това предпазват клетката от стареене и подпомагат регенерирането ѝ. Рибофлавинът, известен още като витамин В2 се съдържа в жълтъка и отговаря за превръщането на мазнини, въглехидрати и протеин в чиста енергия за тялото. Затова приемането му е особено важно за хора със заседнали професии и обездвижен начин на живот. Богатото количество на желязо намалява риска от анемия. Витамин В9, познат още като фолиева киселина предпазва плода на бременните жени от вродени заболявания. Лутеинът се грижи за доброто зрение и изглажда фините бръчки по кожата. След всичко това, как да не си сварим едно яйце?

 

4. Ядлива ли е черупката на яйцето? Разбира се! От нея можете да си направите брашно за поръсване на салати, манджи, хлябове и тестени изделия... почти всичко, което ви хрумне. Полезните качества на яйцето се съдържат и в неговата черупка. Измийте яйцето добре и го пуснете във вряща вода за минимум 5 минути. След като сте го сварили и обелили, повторно сварете само обвивката му за още 5 минути. Подсушете и минете през чопър, докато стане черупчено брашно. Ето заместител на много от фабрично произведението витамини и хранителни протеини.

 

5. Яйцата ни правят щастливи. В тях се съдържа веществото триптофан, което провокира производството на хормона серотонин. А той отговаря за доброто настроение и позитивизма. Затова в натоварен делник е страхотно да се заредите с триптофан. В яйцето също се съдържа аминокиселината лусеин, която бори усещането за тревожност. Тези две съставки ще ви помогнат да запазите равновесие дори и в критични моменти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преварените яйца образуват железни сулфиди

Дори и с полезните варени яйца трябва да се внимава.   виж още »

Какво се случва с тялото, ако хапваме по 1 нар на ден?

Нарът се грижи за косата и кожата, поддържа кръвното налягане в идеалния баланс, успокоява нервите и пази от рак.   виж още »

Какво определя цвета на черупката и жълтъка на яйцето?

Защо някои яйца са бели, а други кафяви? Защо около жълтъка на варените яйца се образува тъмна обвивка и защо някои жълтъци са с наситен цвят, а други виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта