Регистрация

Какво да изпия преди лягане

20 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 5614
Какво да изпия преди лягане

Напитките, които носят сладки, непробудни и дълбоки сънища.

Теории много – едни гласят, че в никакъв случай не бива да се ляга на празен стомах, други са на мнение, че в последните 6 часа преди нощния сън не бива да се хапва нищо тежко, а трети ще ви накарат да не слагате в устата си и хапка три часа преди да гушнете възглавницата. На кого да вярвате сега? Ето и една нова теория в допълнение, създадена от шведски експерти.

Учените са на мнение, че ДА – три часа преди лягане не бива да се яде, а вечерята трябва да е лека и да не затруднява стомаха. По възможност да се съобрази с принципите на разделното хранене. Но също така не бива и да се спи на празен стомах, защото цяла нощ той ще придобива мудност и почивката ще му бъде прекалена. Затова има компромисен вариант.

Поглъщайте малко количество течности преди лягане. Има напитки, които ще спомогнат както за по-дълбокия и пълноценен сън, така и за създаването на лека работа в стомашната среда, за да не скучае метаболизма ви. Помнете – не бива да изпивате повече от 250 мл течност преди сън, защото може да ви се доходи до тоалетна през нощта, а това ще ви разсъни и ще попречи на качествената ви почивка.

Топла вода с мед. Едно страхотно решение да подарите на тялото си полезни вещества за лека нощ, обясняват учените. Нека водата е с температура 32-34 градуса, а в нея се разтвори ½ ч.л. мед. Подобна профилактика действа като маска за лице, но на тялото отвътре. Затова не свенете да преминете към този режим. Освен това напитките с температура, близка до телесната, помагат на организма да се отпусне.

Топъл чай от мента. Ето тук ще накарате всички проблеми от изминалия ден да останат назад. Билката е особено полезна за нервната система и създава усещане за релакс, необходимо щом се опитвате да заспите. Нека температурата а отварата е отново около телесната или малко по-висока. Ако трябва, запарете ментата предварително и след това я оставете да се охлади. Ще се учудите колко по-спокойни и дълбоки ще станат сънищата ви само след седмица.

Вода с лимонов сок. Тук не изпивайте повече от 200 мл., защото тази смес може да ви събуди за среднощна разходка до тоалетната. Освен релаксиращо, напитката действа и детоксикиращо, така че е особено препоръчителна за хората, които живеят в замърсени райони или работят в запрашени пространства. Старайте се сокът да е прясно изстискан. Половин лимон е напълно достатъчен. Ще получите и бонус – горене на натрупани подкожни мазнини. Защо не опитате?

Сок от вишни. Това е традиционен метод за лекуване на безсъние. Трябва обаче да повтаряте процедурата всяка вечер в продължение на две седмици, докато отчетете ефекта. След това, дори и да спрете напитката, ще установите, че безсънните нощи, с които сте се опитали да свикнете са кошмар, останал в миналото.

Мляко с какао за най-малките. Киселината на прясното мляко не се препоръчва за възрастни, защото мнозина не я разграждат. Не така стои въпросът с децата. Тук млякото може да е по-топло – 45-50 градуса, за да се разтвори какаото безпроблемно в него. Не залагайте на силно подсладено какао, защото невръстният организъм ще получи по-голяма доза от необходимите калории. Но все пак при децата те са нужни и преди сън, за да може да расте тялото. Не се притеснявайте, че по традиция какаото е ободряваща напитка – в комбинация с топло мляко има точно обратното действие. Освен това този детски коктейл е богат на витамини и минерали, които да подпомогнат адекватното развитие на всички органи и системи.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Щури методи срещу трудно заспиване

Странни отвари от билки ни изпращат в Страната на сънищата. виж още »

Кога трябва да е последното ядене за деня?

Не си лягайте на празен стомах, но и не го пълнете непосредствено преди да гушнете възглавница. виж още »

Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

Сок от череши два пъти на ден лекува безсъние. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта