Регистрация

Каква е разликата между хамбургер и сандвич

05 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 2560
Каква е разликата между хамбургер и сандвич

Хамбургерът е вид сандвич. Ето и каква е разликата между сандвич и хамбургер.

 

Множество вериги за бързо хранене са прословути със своите хамбургери. Като започнем от наричаните от Стивън Кинг „великите ци*и на Америка“ - McDonald‘s, минем през магната KFC и се спрем на модерните от няколко години у нас HesBurger и Aladin Foods - всички те предлагат разновидности от месни деликатеси, поднесени в питка и комбинирани със сосове, зеленчуци и въглехидратни добавки като картофки например. Но сандвич или хабургер е това? Ето как кулинарията описва разликата между бургер и хамбургер, сандвич и хамбургер и какво представлява всяко от тези храни. (Вижте как е сътворен първият сандвич) А ето и защо хамбургерите на McDonald’s запазват толкова дълго свежестта си.

 

Какво представлява сандвичът? Сандвичът по определение е храна, съставена от две парчета хляб, между които се крие плънка. Плънката може да е зеленчукова, от яйца, месо или студен колбас, сирена, дори плодове. (Вижте какво представлява модерният клуб сандвич) Сандвичите могат да са както сурови, така и преминали термична обработка. Няма изискване за вида и броя на компонентите между парчетата хляб, както и за самите парчета хляб. Ако след сглобяване сандвичите се изпекат на грил или скара, те се наричат тостове, но това пак е вид сандвич. (Вижте как да ядете правилно сандвича си, за да не се разпада)

 

Каква е разликата между хамбургер и сандвич? Хамбургерът по определение представлява изпечено парче месо, поднесено във вътрешността на питка, по желание с добавка на зеленчуци, сосове, сирена и въглехидрат. Хамбургерът е вид сандвич, защото е изпълнено изискването за две парчета хляб с плънка между тях, но в този случай хлябът трябва да е питка и задължително да има пълнеж от месо, преминал през термична обработка. Изключение правят модерните вегетариански и вегански хамбургери, които са отделен елемент от света на хамбургерите. (Ето още интересни факти за хамбургерите)

 

Каква е разликата между бургер и хамбургер? Бургерът е самата протеинова плънка на хамбургера - в основния вариант това е кюфтето или печеното месо, което се слага в питката. Във вегетарианските варианти протеиновият център се приготвя от сиренени кюфтета, яйчени запеканки и други. При веганските хамбургери се използват соеви сирена, фалафели, бургери от зеленчуци, водорасли, намачкани и запечени варива като боб, леща, нахут - варианти много, ако търсите храна без животиски продукти.

 

Още интересни видове сандвичи. Хлябът с плънка е страхотна улична храна навред по света, която съществува в множество разновидности. Френските тостове използват многолистно тесто и екстравагантни плънки от плодове и благородни сирена. В арабските страни се залага на дюнерите, където плънката се увива в плосък хляб. В Южна Америка хапват тортили - хлебчета от царевично брашно, предимно пълнени с кайма и варива и стабилно подлютени. В Източна Азия увиват рибни продукти и зеленчуци в ядлива оризова хартия - това са познатите пролетни рулца. Гърците са известни със своя гирос, а в България най-народният сандвич е позната „мечка“ от детството. При нея между два безформени комата пухкав бял хляб се бутва бучка бяло саламурено сирене и се хапва на крак. (Вижте къде по света с какви сандвичи радват туристите)

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Интересни факти за хамбургера

Любопитно за една от най-консумираните храни в света.   виж още »

Къде какви сандвичи ядат

Сандвичът – носител на модерното, съчетано с етническото в различни крайща на света.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта