Регистрация

Индийска оризова каша влиза в Рекордите на Гинес

08 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1501
Индийска оризова каша влиза в Рекордите на Гинес

Любимата на поколения индийци каша от ориз, зърна, масло и подправки е на път да се превърне едновременно в национално ястие и Гинес рекордьор.

 

Кичари е едно от най-ценените ястия в Индия както от бедни, така и от богати. Порция от тази каша, наричана в различни части от страната още кичди, кичади, кичри струва доста евтино, прави се лесно и прочиства и заздравява тялото и духа. Според индийците кичари е най-доброто захранване за бебета, веднага щом преминат от майчино мляко на твърда храна. Това е един от първите опитани вкусове от милиони местни поколения наред. Според Аюрведа тази храна чисти токсини и лоши мисли и настроения, заздравява сърцето и кръвоносните съдове и служи като връзка между човека, земята и небето. Ястието се приготвя от ориз басмати и червена леща, подправени с разтопено масло гхи или растителна мазнина, в която се пържат букети от подправки. Майсторството на кичари е да се намерят всички необходими аромати и да се уцелят точните пропорции.

 

Най-голямата кичари каша на света. Индийският именит кулинар Вишну Манохар събра колеги и екип от Рекордите на Гинес, за да направи най-голямата оризова каша в света. 400 кг ориз, 100 кг червена леща, още толкова краве масло, 350 кг зеленчуци, 20 кг подправки, 100 мл олио и хиляди литри вода се обединиха в кулинарен синхрон, за да се получи 5-тонното ястие, което закъкри в огромен казан. Очаква се постижението да се запише като Рекорд за най-голямата кичари каша в света.

 

Кичари обединява бедни и богати. Събитието бе част от кампанията за национално единство между отделните финансови слоеве, подета от управляващата партия Рамлила Мейдан. Над 25 000 души дойдоха, за да опитат от майсторски направената любима каша, пише БГНЕС. Мнозинството споделя идеята кичари да бъде обявено за национално индийско ястие, тъй като кухнята на народа е така пъстра и богата, че все още няма единодушно избрана народна храна. Очаква се след обявяването на постигнат рекорд да започнат и активните преговори за посочването на кичари като основен вкус на индийската кухня, прословута със своята пъстрота, ароматност и здравословни ползи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вечеря на Варненския плаж претендира за рекорд на Гинес

Най-дългата вечеря събира местни и туристи за похапване на свещи на Аспаруховия плаж. виж още »

Една завладяваща история с пица, любов и... Гинес

Разказ по действителен случай за едно момче, което наистина обожава пицата като храна. виж още »

Рекорди на Гинес, свързани с храна

България направи най-дългия шиш в света, но комисията на Гинес не успя да долети, за да отчете рекорда. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта