Регистрация

Защо трябва да си хапваме краставички

13 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 2073
Защо трябва да си хапваме краставички

Краставицата се грижи за здравината на костите и мускулите, успокоява стомаха и засища.

 

В сезона на краставиците мнозина прибягват към зеленчука най-вече с цел оводняване. Доказано е, че краставицата е 99% вода, но тази течност съдържа и множество полезни вещества, за които почти не се говори. Защо е важно да се ядат краставици през лятото и с какво основният за Шопската салата зеленчук ще допринесе за здравето – разказваме сега.

 

Краставицата успокоява стомаха. Неслучайно диетолозите препоръчват комбинация на краставица с тежки въглехидрати и всякакви меса. Докато повечето храни създават киселинна среда в стомаха, краставицата е силно алкална и успокоява стомашно-чревния тракт при хранене. Благодарение на нея се избягва подуване, къркорене, образуване на газове. Усещането за тежест го няма, а изядената храна се абсорбира по-лесно.

 

Диетата с краставици има висок процент на успеваемост. Липсата на калории в зеленчука не означава, че след като го хапнете на междинно хранене, ще останете гладни. Напротив – фибрите карат стомаха да изпитва ситост и забързват метаболизма, а оттам – спомагат горенето на мазнини в тялото. Краставицата е идеална добавка към основното хранене, защото може да напълните корема си с нея до пръсване, но няма да качите и грам.

 

Краставицата подмладява организма. С напредване на възрастта мускулната маса в тялото започва да намалява, както и съдържанието на калций в костите. Изненадващо, но учени установяват, че в краставицата има комбинация от много полезен протеин и мазнини, които буквално запълват мускулните разрушения. Освен това комбинация от вещества плюс калции в зеленчука се грижат както за запълването на костите с калций, така и за задържането на елемента където му е мястото. Доказано краставиците намаляват шанса за развитие на остеопороза и артрит и се грижат за здравината и правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

 

Краставица пази от летни вируси и настинки. Затова я сравняват с природен аспирин. За разлика от загряващото хапче обаче, тя не дразни стомаха поради алкалния си характер. Може да загрее след продухване от вятър или да повиши защитните сили на стомаха спрямо някои от неприятните вируси, които се хващат около лятната почивка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо котките се плашат от краставици?

Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец.   виж още »

Кейт Мос сияе от ледена вода, краставици и фрешове

Британската модна икона Кейт Мос поддържа фигура с плодови сокове и се грижи за лицето си с ледени бани. виж още »

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта