Регистрация

Защо се овкусява салатата с дресинг и как се прави дресинг за салати

06 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2472
Защо се овкусява салатата с дресинг и как се прави дресинг за салати

Компоненти на идеалния дресинг за салата и как се приготвя страхотен сос за салати?

 

Салата с дресинг – звучи модерно и все по-често се предлага в заведенията, но да се направи вкъщи от човек, който е свикнал да посолява зеленчуците и след това да залива с оцет и зехтин, е нетипично. Но дресингът не е нищо по-различно от този тип овкусяване, ала с добавки от още малко продукти и с гаранция да достигне до всеки компонент на салатата, създавайки идеален баланс на вкуса.

 

Защо се слага дресинг? Докато обикновеното овкусяване оставя части от салатата по-напоени с подправки, а други – по-сухи, то текстурата на дресинга гарантира еднакво достигане на еднакви части от подправките до всички компоненти в чинията. Смесени предварително овкусителите вече са се комбинирали в създаването на идеалния вкус, затова няма да се налага да бъркате и спихвате зеленчуците, за да си гарантирате, че до тях ще достигне сол, зехтин и т.н. Освен това дресингът позволява да добавяте повече продукти в соса, които иначе ще се загубят в чинията.

 

Как се прави дресинг? В него трябва задължително да имате четири основни съставки – главен овкусител или носител на основния вкус, мазнина, киселина и емулгатор. Смесвайки тези минимум четири компонента, вие си гарантирате идеален сос за салати и всякакви зеленчуци в суров, печен, варен или пържен вариант. Ето и какво представляват четирите компонента на дресинга:

 

Мазнина за салати. Когато дадено олио няма да преминава през термична обработка, е по-добре да изберете качествено такова. Спрете се на студено пресован зехтин, олио от гроздови семки, шарлан (студено пресовано слънчогледово олио), рапична или канолена мазнина, ленено масло. Те са богати на полезни мазнини и съдържат редица здравословни елементи. Има вариант да използвате предварително ароматизирана мазнина. Ако салатата е с добавка от риба, можете да вземете мазнина от маринатата на рибата или консервата. Придава страхотен аромат.

 

Киселина за салати. Лимоновият сок е най-универсалната киселина за салатен дресинг. На мода са ябълковият оцет и балсамикото. Някои кулинари предпочитат предварителното редуциране на балсамовия оцет като го подгряват до леко кипене на умерен огън. Става гъст сладникаво-кисел сос, който не е така остър. В някои салати се връзва по-добре сокът на портокалите или грейпфрута. Други добавят сос от нар. Всичко зависи от спецификата на ястието, което се подправя.

 

Основен овкусител на салати. Често това е майонеза, мед, разтопено синьо сирене или суха подправка. Знаете ли, че можете да разтопите синьо сирене, превръщайки го в съставка на дресинга? Лъжичка риган, босилек, мащерка прави чудеса. Соевият сос също е често употребяван в салатения сос. Позволена е добавката на пикантна нотка като чили на прах или семки от люти чушлета. Други ястия се връзват идеално с джинджифил или канела. Най-често 1-2 намачкани скилидки чесън вършат страхотна работа. Чесънът е доста комерсиален в направата на дресинги, затова не се свенете да го използвате въпреки типичния му дъх.

 

Емулгатор в соса за салати. Това е вещество, подпомагащо смесването на мазнината с останалите компоненти на дресинга. Не е нужно да разглеждате Менделеевата таблица, за да си изберете елемент, който да съедини компонентите. Това се прави с лъжичка горчица. Просто преценете дали ви трябва по-остра или по-медена. Ако не желаете да добавяте горчица към ястието, спрете се на неутралния вкус на водата от варенето на паста. 1 с.л. е достатъчна, за да превърне изсипаните в купата подправки в еднородна смес.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-добрите протеини за добавка в салатата

Превърнете салатата в диетично питателно основно – засищаща, вкусна и изпълваща с енергия и виталност, като добавите правилния протеин в нея. & виж още »

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

Правила за правене на идеалната салата

Идеалната салата съдържа седем компонента, балансирани така, че да радват с вкус, да засищат и да изглеждат апетитно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта