Регистрация

Защо не се започва деня с тези напитки?

11 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1440
Защо не се започва деня с тези напитки?

Кафето предизвиква киселини, черният и зеленият чай са агресивни към стомаха, а плодовите сокове вдигат рязко кръвната захар.

 

Първият продукт, влязъл в стомаха за деня, е от изключителна важност как ще потръгне настроението, апетита, храненията и общата кондиция на тялото. Не е тайна, че храните и напитките предизвикват отделянето на хормони, а именно те отговарят за цялостния телесен комфорт и диктуват части от човешкото поведение. Затова е важно да се подхожда с разбиране към избора на закуска.

 

Напитките са препоръчителни пред твърдата храна като старт на стомашната функция. Все още съненият организъм не би се зарадвал на тежки храни и би се стресирал, ако му се наложи ударно да започне работа след нощния покой. Но се оказва, че дори и хората, които започват деня с напитка, често правят равна по сила грешка на онези, които посрещат утрото с двоен телешки бургер с картофки и майонеза. Любимите тонизиращи питиета - черен и зелен чай, кафе и плодов сок трябва да почакат. Защо - обясняват френски експерти пред DW.

 

Кафето предизвиква киселини. Изсипано в стомаха на гладно, то сваля нивото на Ph, създавайки силно киселинна среда. Тя буквално започва да унищожава стомашните стени, предизвиквайки раздразнения. Кофеинът събужда стресово перисталтиката, затова мнозина, които пият кафе на гладно, тичат към тоалетната още преди да са довършили чашата си тонизиращ еликсир. Много по-добре ще е ако схрускате половин ябълка, едно варено яйце или комат препечен хляб и чак после се нахвърлите на кафето. В този случай стомахът не е празен и успява да се пребори със силната киселина.

 

Зеленият и черният чай вредят на гладно. Тяхното действие е аналогично с това на кафето. Колкото и да са полезни сами по себе си тези напитки, не бива да се консумират веднага след сън. Ще се порадвате на чудодейните им качества, ако си ги сервирате заедно със закуската, но не и преди нея. Стоплянето, което създават, разсънва тялото в комбинация с кофеина в съдържанието им. Но става доста по-нежно, отколкото при кафето. Ако искате да изпиете чаша чай след ставане, можете да се спрете на алтернативата от билкова запарка - лайка, мента, мащерка, шипка, малина или някое от стотиците полезни растения на България. Те не променят нивото на Ph, а просто отмиват и убиват полепналите по време на сън микроби по пътя към стомаха.

 

Плодовите сокове на гладно вдигат кръвната захар. Прясно изцеденият фреш е страхотна алтернатива на соковете от кутии, ала в него остава предимно фруктозата - плодовата захар. Тъй като са в течен вариант, те се усвояват много бързо - за 15 минути са преработени и нутриентите достигат до клетката. Но още преди това да се случи, захарта вече е в кръвта, провокирайки отделянето на хормона инсулин. Тялото свиква с високите му нива и много бързо след изпиването на плодовия сок започва да си търси още и още захари. Ето откъде се появява зверският глад около половин час след изпиването на плодов сок на гладно. И е възможно този апетит да се задържи през целия ден.

 

С каква напитка да започна деня? Най-добрият вариант е чаша вода с телесна температура. Но тя нито е вкусна, нито пък действа ободряващо в първия момент. Можете да я подсладите с минимално количество мед (на 200 мл вода около 1/3 ч.л.) и да балансирате сладостта с няколко капки лимонов сок. Така се постига равновесие в алкално-киселинната среда, а медът и лимонът дават на тялото важни витамини, с които да започне, отпочинало и презаредено с енергия, новия ден. Същото можете да направите и с любимата си билкова запарка. А 10 минути след изпиването ѝ, да се отдадете на умерена закуска, лишена от тежки мазнини и тежки въглехидрати.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Стафидена вода – нов хит за отслабване и детоксикация

Отварата от сушени плодове помага да се прочистим от всякакви шлаки в организма и да измием излишните килограми и мазнини от тялото.   виж още »

С какво да нахраним децата за закуска

Единадесет уникални предложения как да нахраните детенцето си, като се убедите, че се е заредило с много енергия и полезни за подрастващия организъм в виж още »

Здрави, красиви и витални от половин лимон, изстискан в чаша вода

Лимонов сок с вода прави чудеса с имунната система, настроението и външния вид. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта