Регистрация

Защо котките се плашат от краставици?

11 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 3325
Защо котките се плашат от краставици?

Какво предизвиква в котките панически страх от краставици и защо не бива да се прекалява с шегите към домашния любимец.

 

Модерно и малко извратено забавление се превърна надсмиването над котка, уплашена от краставица. И докато някои злоради ентусиасти просто се радват на компилациите от клипчета в интернет, показващи първоначалния стрес на пукавото животно при вида на зеленчука, то други го причиняват на любимеца си, за да се посмеят от първо лице или да претрупат „кошничката си“ с лайкове.

 

Защо котката се страхува от краставица? На този въпрос отговаря каналът Bright Side, оповавайки се на множество научни изследвания върху котешкото поведение. Цитирайки редица доказани учени в животинската психология и проведени тестове от Ветеринарния университет в Охайо, авторите откриват две основни причини за страха на котката от краставицата.

 

Краставицата е страшна, когато се появява неочкавано. Загледайте се в клиповете, показващи стреснати котета от краставици. Обикновено зеленчукът се поставя зад котката докато тя се храни или спи и след това вниманието ѝ изкуствено се фокусира върху зеления предмет. Моментът на изненада и напълно неочакване е ключов за настъпилата паника. Същият ефект ще постигнете, ако сложите банан, топка от вестници или каквото и да е друго нещо на мястото, което се очаква да е празно. Котките имат силна предметна памет и помнят кое как изглежда и къде трябва да се намира. Освен това обичат да имат контрол над ситуацията. А в случайте с внезапна поява на краставица, животинките не знаят нито какво е това, нито как е попаднало там. Опитайте да им покажете краставица в ръката си и ще забележите коренно различна реакция.

 

Краставицата се определя от котешкото съзнание като змия. Повечето котки имат вроден инстинкт да се пазят от змиите и ги приемат за тихо животно, което се промъква в гръб, за да убие. И когато зад котката се появява нещо подобно, тя е инстинктивно уплашена и се опитва да избяга максимално далеч за минимално време. Ето защо повечето котки, стреснати от краставици, правят голям скок назад.

 

Защо не трябва да се плашат котките с краставици? Колкото и демонично удоволствие да носи на стопанина ситуацията с подскачащия любимец и краставицата, все пак човекът е разумно същество и трябва да има едно на ум, предупреждават експертите. Силният стрес на котката може да предизвика нежелани промени в нейния характер. Най-честите от тях са свързани с напикаване на неоторизирани за това места, паническо криене, липса на доверие и прекалено чистене, което дори може да доведе до самонаранявания.

 

Ето защо въпреки веселата ситуация, отговорният стопанин е длъжен да помисли и за психическото здраве на любимеца си, а не само за смях и лайкове.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Краставицата е най-полезна на сок

Полезни летни изкушения с краставица за здраве и хубава кожа.   виж още »

Защо бананите плашат мишките

Мишките се страхуват от банани. Но само мъжките и най-много мъжките девствени мишки.   виж още »

Първото котешко кафене с кауза в Южна Америка

Кафене с котки позволява на посетителите си да осиновят осиротял мъркащ любимец.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта