Регистрация

Защо е важно да планирате менюто през уикенда

08 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1507
Защо е важно да планирате менюто през уикенда

Как с едно голямо пазаруване седмично да покрием нуждата от ходене в хранителни магазини?

 

В зората на фейсбук, преди повече от десетилетие американка успя да създаде организираност в семейното изхранване с разумен пост. Днес дори не се помни името на жената, която вече има стотици хиляди реални последователи на идеята си за предварително седмично планиране на менюто. Но именно тази идея внесе ред в живота на много хора, семейства и цели фамилии.

 

Практичност на препоръката за планиране на менюто. Според нея в петък е добре да излезете на заведение с другари или да поканите приятели у дома си. Всеки има нужда от разтоварване в социална среда в края на работната седмица (нека денят не е петък, ако не сте с традиционна работна седмица). А на следващия ден, когато сте почивка, ето причина да останете с още 10 минути в леглото. Щом се събудите, продължете да лежите и планирайте какво ще яде всеки от семейството през идната седмица. Когато планът е готов, станете.

 

Записване на плановете – защо е важно. След като напуснете топлите завивки, е време да запишете идеите си. А когато ги видите черно на бяло, можете да смените местата на някои ястия и дни, за да си осигурите по-разнообразна храна. В натоварените дни си оставете лесни ястия – варени яйца със зеленчуци, печива и полуфабрикати и дори време за бързо спиране на прибиране от работа за готова храна. В подобни дни и поръчката на храна е добра идея.

 

Списъкът с плановете помага на списъка за пазаруване. Вече е почивен ден – денят в който има да се върши доста домакинска работа. Сред тези задачи е и седмичното пазаруване. Щом имате готов списък с храната, която ще готвите, заимствайте от него и си направете списък за пазаруване. Така няма да губите време през седмицата, когато и без друго минутите са още по-ценни. А и ще можете да погледнете с какво разполагате в долапа и кое трябва да се зареди.

 

Не забравяйте да проверите водата, плодовете и хляба. Това са продукти, които не влизат в предвиденото меню, но е добре да ги имате в наличност. Ако у дома си обичате пуканки след вечеря, някоя и друга бира или набързо разбит йогурт с мед – по-добре да разполагате с тях. Затова помислете и напишете. Така няма да забравите при пазаруването.

 

Предварително приготвяне и заготовки за идната седмица. В края на втория почивен ден можете вече да отделите време и за заготовки. Става дума за мариноване на месото, накисване на обелените картофи или предвидения за вечеря фасул, сваряване на яйца, които ще ви трябват за салатата. Отделно винаги можете да завъртите един сладък или солен кекс, за да има семейството домашно направена закуска или бърза засищаща храна за в раницата. Ето как ще спестите от покупки на и без това вредните бързи закуски.

 

Всички тези съвети може да изглеждат старомодно, но опитайте по този начин да организирате готвенето и седмицата си и най-вероятно ще успеете да си спестите време и нерви за важните неща от живота.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Който готви, той да си пазарува

Ако ще правите вечеря, отделете време да изготвите списък и сами да купите продуктите за избраните ястия!   виж още »

5 странни плода, които вече са и на българския пазар

Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус.   виж още »

LG роботи помагат с пазаруването и сервират храна

Ново поколение изкуствен интелект се превръща в умна пазарска количка или отракан и дискретен сервитьор.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта